· · Коментари: 0
ОСЕЋАЈНОСТ

ЕМПАТИЈА КАО ШКОЛСКИ ПРЕДМЕТ? Да ли би требало и у СРБИЈИ да се уведе? ДАНЦИ знају одговор!

Звучи невероватно, али је истина! Емпатија је предмет који деца у Данској изучавају дуги низ година.

1603627077_Depositphotos_207459386_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Од 1993. године у Данској је обавезан предмет у школама управо емпатија, а то може да се доведе и у блиску везу са тим да је према УН-овом извештају од пре неколико година ова земља проглашена једном од најсрећнијих на целом свету.

Разлога за увођење емпатије у школе је много. Доказано је да то помаже у грађењу бољих односа, смањује број малтретирања међу вршњацима и помаже у послу. Емпатични тинејџери су много више оријентисани задацима и циљевима, насупрот тинејџера који немају развијену емпатију.

Прочитајте још: Дете стално гледа у ЕКРАН: Како спречити КРИВЉЕЊЕ ВРАТА и КИЧМЕ

С обзиром да је цело школовање у Данској врло прогресивно и оријентисано на развој основних животних вештина, не чуди да се и овај предмет нашао на листи у школама. Један сат седмично посвећен је лекцијама из емпатије, а изучавају је деца старости од 6 до 16 година.

Током часа ученици разговарају о својим проблемима, били они у вези са школом или не. Потом заједно са целим разредом траже решења. Основа солуција налази се у пажљивом слушању и разумевању.

Прочитајте још: Да ли је ВАШЕ ДЕТЕ ИМПУЛСИВНО? Проверите, можда је склоно развоју КОЦКАРСКИХ НАВИКА!

Уколико се деси да не постоје проблеми о којима може да се разговара, ученици могу да проведу време уживајући и одмарајући се. То је нешто што Данци зову хyгге, а за шта у нашем језику не постоји одговарајућа реч. Најпростије објашњено, то је стварање пријатне, топле и интимне атмосфере.

Фото: Депозит

Прочитајте још: ЧЕТИРИ типа ПОНАШАЊА КОД ДЕЦЕ која могу да укажу на ОЗБИЉНИЈИ ПРОБЛЕМ

Тимски рад је кључна карика у изучавању емпатије. Резултати истраживања показали су да је 60% задатака у данским школама извршено управо уз помоћ тимског рада. Не истичу се појединци, већ се ради на томе да се помогне мање талентованим ђацима којима треба помоћ.

Заједничким учењем деца могу да науче много више ствари, него када се такмиче између себе за боље оцене и већу пажњу.

Прочитајте још: НЕ ФОРСИРАЈТЕ децу да се ИЗВИЊАВАЈУ јер чините више штете него користи

Наше школство није ни близу напредно као Данско и питање је када ће у Србији постојати могућност да наша деца изучавају у школки овакве животно важне ствари, али се надамо да смо вас овом причом инспирисали да самостално, у породици, посветите време данском начину одгоја и бриге.

Ваша деца ће бити захвална и лакше ће се носити са свим што им живот донесе у будућности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.