· · Коментари: 0

Име за девојчице које у Србији не можемо често да чујемо: Необично је и има два имена у једном

Избор имена за бебе није једноставан. Родитељи се данас труде да назову децу уникатним именима, па некада звуче и врло необично

1667037407_5bf1900e30a27d7ba16e2c1dae48eafc287b4c23.jpg
Фото: пиxабаy

Једно добро познато, а необично име које родитељи у Србији не бирају често, а које може да вам буде добра инспирација ако чекате девојчицу, јесте име Анамарија.

Лично име Анамарија је пре свега по етимолозима сложено из два лична имена Ана и Мариа, те има порекло од латинског облика "Мариа" а које потиче од хебрејске форме "Мирјам", а у преводу "горко море" (опет као сложеница од две речи "мир" у значењу горчина или горко, и од речи "јам" у значењу море), или пак да представља име "Мајке Божије".

Прочитајте још: ТРИ осбине које чине ЖЕНУ срећном и задовољном: Руски психолог открива како да продудите оно НАЈБОЉЕ у себи

Први део сложенице у имену Анамарија, лично име "пер се" Ана, има доста познато порекло од хебрејског имена "Ханнах" или речи "ханна", што у буквалном преводу има значење захвалност, благост, милостивост, доброта, а које је нешто касније добило и своју "латинску варијанту" или пак име "Анна", са истим претходно наведеним змачењем.

Дакле, када се сагледају хипотезе о пореклу имена Анамарија, те и буквална значења коренских речи "Миријам" и "Ханнах", односно Мариа и Ана, пренесено значење овог имена за новорођене девојчице би се могло протумачити као – "она која је вољена и обожавана; она која је рођена да буде срећна; она која је благе нарави и милостива према другима; она која је милост Божија; она која је захвална и добра; она која је спремна да горчину замени добротом и благошћу".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.