Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имена принчева и принцеза која су популарна и данас: Некада су их имали само припадници плаве крви

Избор имена бебе је велика одговорност а када се радило о припадницима монархија, нека су била посебно популарна и није могао да их носи нико сем припадника плаве крви

1702300477_shutterstock_2000587565.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Данас када таквих ограничења нема, својим принцезама и принчевима, даваћемо имена по лепоти, звучности и значењу имена, како преноси Новоцхаг портал.

Ово су нека имена која су се издвајала кроз историју.

Краљевска имена за девојчице

Елизабета

Значење: заклетва Божија

Листа краљевски инспирисаних имена била би непотпуна без Елизабете. Ово име су носиле две најпознатије краљице у Европи, а друга - аутократа из породице Романов Елизавета Петровна - владала је Руским царством.

Регина

Значење: краљица

Ово име са латинским коренима је најкраљевскије име које можете изабрати за своју девојчицу. Први пут се среће у грчким изворима, у које је мигрирао у мало измењеном облику („ригена”), као и у кипарским легендама о митској краљици Регини. Тада су људи владајућу династију острвских монарха називали не краљевима, већ Ригес или Ригенас (од ригена - краљ или краљица). Историчари сумњају да је краљица Регина заиста постојала и верују да је мистериозна личност колективна слика за све кипарске владаре тог времена.

Катарина

Значење: чисто, јасно

Ово име је значајно за руску историју, али британска краљевска породица има и своју Катарину. Иако је садашња принцеза од Велса рођена као обичан човек, она се носи са достојанством праве краљице, што ће постати када њен супруг принц Вилијам преузме британски престо.

Зара

Значење: принцеза, зора

Зара је арапско име које значи "принцеза", а са хебрејског се преводи и као "зора". У британској краљевској породици носи га унука покојне краљице Елизабете ИИ.

Реина

Значење: краљица, владар

Име долази из латинског и дословно значи "владар". Пре 8-10 векова, примали су га племићи из породица блиских монархији. И, штавише, сигурно ће се свидети љубитељима серије Кућа змаја - сећате се бистре, храбре и неуморне авантуристкиње Реине/Рхаенира из клана Таргариен?

Адела

Значење : спокојан, племенит

Име норманских корена, које су носиле титуларне особе у земљама севера.

Алиса

Значење: племенит

Ово име припадало је принцези од Хесена, другој ћерки британске краљице Викторије и њеног мужа Алберта од Сакс-Кобурга и Готе. То је било и средње име последње руске царице Александре Фјодоровне, рођене као принцеза Викторија Алиса Хелена Луиз Беатрис од Хесен-Дармштата.

Ана

Значење: милост

Име са хебрејским коренима (од Хане), омиљено у многим монархијама света. Ана Стјуарт, краљица Француске Ана Јарославовна, британска принцеза Ана.

Каролина

Значење: јака

Ово је италијанско име које је вековима популарно код неких европских краљевских породица. На пример, сада га носе принцеза од Бурбон-Парме, најмлађа ћерка војводе од Парме Карлоса Хуга и Ирене од Холандије, и принцеза од Монака, најстарија ћерка Грејс Кели.
ВАК У наставку

Дијана

Значење: небески, божански

Дијана је била име римске богиње лова, заштитнице жена и порођаја. Нама ће заувек остати у сећању као име принцезе од Велса, мајке принчева Вилијама и Харија, која је трагично преминула 1997. године.

Краљевска имена за дечаке

Адриан

Значење: човек из Адрије

Прелепо, ретко, храбро име са православним и католичким коренима, које су у различитим епохама носили цареви, краљеви и папе.

Артур

Значење: медвед

Верује се да ово име има велшке корене и буквално се преводи као "човек медвед". Традиционално су га користиле краљевске породице у 17. и 18. веку и недавно је оживело.

Давид

Значење: вољени

Мушко лично име хебрејског порекла, које је било уобичајено у неким краљевским породицама у 18. веку. Па, како се не сетити библијског краља Давида, храброг ратника и вештог војсковође који је победио непријатеље јеврејског народа и ујединио 12 племена Израела!

Александар

Значење: бранилац народа

Изведено је од грчког имена Александрос, које је састављено од речи „алексин“ и „андрос“, што значи „човек“ и „штитити“, респективно. Легендарни македонски владар Александар Велики, који је владао вец́им делом античког света, укључујуц́и Грчку, Персију и Египат, био је чувени носилац овог имена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas