· · Коментари: 0
родитељство

Како да спречите да ДЕТЕ УЈЕДА друге? Корисни савети за родитеље

Да ли се често дешава да ваше дете угризе своје другаре, или пак вас? Погледајте због чега долази до оваквог понашања, али и како да решите овај проблем.

1616502587_Depositphotos_193516188_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Још од малена деца воле да стављају у уста све што дохвате. На овај начин они покушавају да науче своју околину. То свакако не престаје када дете напуни годину дана. Може се десити да уједају другаре за руку или пак док их дојите.

Зашто деца уједају?

Важно је да разумете разлоге због којих малишани имају ову агресивну навику. У већини случајева то могу бити ови разлози:

Покушавају да науче свет

Деца воле да осете ствари орално, и тако их разумеју, објашњава Џудит Џерард, психолог и професор јавног здравља са Универзитета у Минесоти.

Прочитајте још: Родитељи 3.000 пута слажу дете до 10. рођендана, а последице су несагледиве

На тај начин комуницирају
Показивање осећања може бити тешко једногодишњацима, јер не могу да их искажу вербално. Они немају језичке способности да покажу како се осећају, па уједају како би показали узбуђење, фрустрацију, анксиозност, па чак и досаду. 

То им је начин одбране

Некада, њихово уједање је оправдано. Можда им је неко дете узело флашицу, вукло их за косу и слично. Деца још увек немају осећај самоконтроле. Ово најчешће објашњава уједање по вртићима.

Тестирају узроке и последице

Јесте ли се икад питали зашто је толико играчака дизајнирано да ствара звук при додиру? Деца овог узраста проверавају које акције изазивају какву реакцију. Тестирају како могу да утичу на свет.

Охрабрите дете да користи речи.

Преморени су

Често након превише стимулације долази до уједања. Зато радије након исцрпљујуће игре и забаве пустите дете да се смири или одспава. 

Прочитајте још: Потврдило и истраживање! Мушкарци који имају ОВАКВЕ жене су 10 пута СРЕТНИЈИ од осталих!

Како решити проблем уједања?

Дете једноставно мисли да је уједање сасвим добра реакција на збуњеност или фрустрацију. Ваш посао је да га на сигуран начин одвратите од оваквог понашања. 

Дајте детету до знања да, када се наљути или узнемири, постоји други начин сем уједања. Може рећи Нећу то, Не желим, Не, или потражити вашу помоћ.

Одмах реагујте

Користите кратке речи и гласан тон. "Не уједај. То повређује", речи су којим ћете дете усмерити на нешто друго, предлажу педијатри. Иако деца још увек не разумеју ваше речи, ускоро ће то моћи. До тада, разумеће ваш тон.

Не дозволите да профититра од напада
Немојте дозволити да добије играчку после уједања или агресивног понашања. Ако му стратегија успева, оно ће наставити то да ради.

Покажите да су њихова осећања у реду

Покажите му да разумете његове фрустрације, реците му то. Загрлите га, то ће га умирити.

Потражите узроке

На пример, ако приметите да дете планира да уједе другара који му узме омиљену играчку, просто му дајте другу сличну и предупредите проблем.

Више пажње обратите на жртву него на нападача

На тај начин ћете бити модел понашања детету. Покажите саосећање и дајте детету позитиван пример.

Замена, дајте детету глодалицу и спречите га да напада друге. 

Надгледајте дете које уједа

Будите добар модел
Дете прати ваше понашање. Избегавајте игре које укључују или симулирају уједање, на пример, дететових прстију. Овако шаљете двоструку поруку, па дете лако може примењивати слично понашање. 

Наравно да је лепше играти се са њима, али је важно да будете један корак испред, да приметите када ће доћи до лошег понашања и спречите га. Можете склонити и играчке које изазивају конфликте.

Прочитајте још: Како да родитељи деци подигну НИВО САМОПОУЗДАЊА: 5 једноставних начина

У тешким тренуцима пружите додатну пажњу.

Хронично уједање моће бити показатељ да дете има потешкоће у прилагођавању. Долазак другог детета или нека промена у животу може уздрмати и најјачу децу.

Основна ствар коју треба да разумете јесте да ово није ствар дететове личности. Схватите то као неки начин комуникације, поруку коју шаљу зубима. Уколико будете упорни, временом ћете доћи до детета чија је једина порука осмех.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.