Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТОП НАСИЉУ

Како да ЗАУСТАВИТЕ НАСИЉЕ? Тактике за суочавање са насилником - У 6 случаја се УВЕК зове полиција

Малтретирање може имати много облика. Чак и ако нема физичког контакта између насилника и његове мете, људи који су малтретирани могу носити емоционалну трауму онога што су искусили до краја живота.

1639129359_shutterstock_268226264.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Ако вас малтретирају, постоје ствари које можете учинити да се носите са насилником. Ако сте сведоци малтретирања, онда постоје ствари које можете да урадите да бисте се заузели за неког другог. 

Суочавање са насилником

1. Удаљи се од насилника.

Ако се ситуација чини претећом или опасном, најбоље је побећи од насилника. Чак и ако није опасна ситуација, запамтите да не морате да слушате некога ко вам говори лоше ствари. Најбоље је да се мирно удаљите од те особе. Ово ће послати поруку да нећете трпети овакав третман. Покушајте да идете ка другим људима, на пример према наставнику или неком другом ко неће да трпи малтретирање.

Прочитајте још: БОРИЛА СЕ 5 ГОДИНА: Сарадница Кристине Ђукић открила са чим се девојка суочавала

2. Реци некоме да би насилник престао.

Важно је одмах пријавити малтретирање како би неко на власти могао да га заустави. Тиме што сте рекли некоме да вас малтретирају, залажете се за себе и показујете насилницима да нећете трпети њихово злостављање.

Фото: Пиксабеј

Пронађите учитеља, родитеља, школског саветника или неког другог ко вам може помоћи и одмах им реците шта вам је насилник рекао или урадио. Реците неком другом ако прва особа којој кажете не уради ништа у вези са насилником. 

3. Замолите насилника да престане ако се осећате безбедно при томе.

Ако се не осећате физички угрожено, коришћење директне, асертивне комуникације и говора тела је добар начин да се обратите насилнику. Окрените се и суочите се са насилником и реците им да престану. Не покушавајте да се супротставите насилнику ако сматрате да би вас то могло довести у опасност.

Немојте вређати насилника или користити физичку силу да га спречите да малтретира особу.

Гледајте насилника у очи када разговарате са њима. Не гледајте доле и не покушавајте да се смањите, на пример тако што ћете склопити руке или приближити колена телу. Подигните се до своје пуне висине, држите руке са стране, а стопала размакнуте у ширини рамена. Нека ваш захтев буде кратак и директан. Док му се обраћате, пазите да насилника гледате директно у очи и говорите мирним, јасним гласом. Не правите комплименте и не вређајте насилника. 

4. Остани прибран.

Циљ насилника је да извуче емоционални одговор од вас, зато дајте све од себе да останете мирни и избегавате да им покажете како се осећате. Дајте све од себе да не покажете да сте љути, тужни или уплашени. Насилник се може хранити овим емоцијама и повећати своје напоре.

Неколико пута дубоко удахните и размислите о нечему што вас чини срећним, као што је добијање добре оцене на тесту, играње са својим псом или нешто забавно што планирате да радите са својом породицом током викенда. Ово вам може помоћи да се одмакнете од ситуације и избегнете реаговање на своје емоције. Уверите се да држите очи отворене и одржавате контакт очима са насилником док то радите.

Фото: Пиксабеј

Обавезно касније разговарајте о томе како се осећате због насилника са неким другим. Разговарајте са својим родитељима, школским саветником или учитељем.

Помагање некоме ко је злостављан

1. Предузмите хитну акцију.

Ако видите или чујете да је неко малтретиран, укључите се да зауставите малтретирање одмах. Ако не можете сами да интервенишете, онда нађите некога ко може. Можете покушати да се заузмете за ту особу и кажете нешто попут: „Престани, Милоше!“ Немојте вређати насилника или користити физичку силу да га спречите да малтретира особу.

Гледајте насилника у очи када разговарате са њима. Не гледајте доле и не покушавајте да се смањите, на пример тако што ћете склопити руке или приближити колена телу. 

Ако нисте у могућности да интервенишете или ако интервенција не успе, потражите помоћ од некога. На пример, ако видите да неко малтретира на игралишту, онда трчите и доведите учитеља или другу особу.

Реците наставнику или саветнику о било ком текућем малтретирању за које знате. Неки облици малтретирања, као што су искључење или суптилне примедбе, могу проћи непримећено од стране наставника.

2. Раздвојите насилника и особу коју малтретирају ако можете.

Важно је држати насилника подаље од особе коју малтретирају. Ако помажете вршњаку који је злостављан, идите с њим на безбедно место даље од насилника. Ако сте одрасла особа која покушава да заустави ситуацију малтретирања, немојте терати две стране да буду заједно у истој просторији или да се рукују и помире. Ставите их у одвојене собе и разговарајте са сваком појединачно.

Ако нисте сами били сведок малтретирања, одвојите време и разјасните детаље онога што се догодило. Не покушавајте да све схватите на лицу места. Разговарајте са обе стране ако можете, питајте сведоке шта су видели, а затим саставите све делове заједно.

3. Схватите малтретирање озбиљно.

Малтретирање је озбиљан проблем који може ескалирати и узроковати озбиљну штету ако се не заустави. Свако малтретирање које видите или чујете схватите веома озбиљно и не устручавајте се да кажете некоме ко може да помогне. Можда ћете чак морати да контактирате полицију или да позовете хитну помоћ у неким ситуацијама:

  • Укључено је оружје.
  • У питању су претње.
  • Насиље или претње су мотивисани мржњом, као што су расизам или хомофобија.
  • Насилник је тој особи нанео озбиљну физичку повреду.
  • Укључено је сексуално злостављање.
  • Било шта противзаконито се десило, као што је уцена или пљачка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas