· · Коментари: 0

Како да знамо да ли је беба на путу? Ово је највећа вероватноћа за зачеће

За оне који су се томе посветили потребно је да препознају када је беба на путу

1674656086_shutterstock_1538322602.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Планирање и спонтаност врло ретко у животу могу да иду заједно. Ипак у једној најважнијој животној ситуацији је потребно направити баланс између њих две. То је планирање трудноће, која се најпре деси када до ње дође спонтано. Ипак, у данашње време планирање као да је преовладало, па се проширење породице често прилагођава свему осталом, а спонтаност се све више губи. Када се свему томе дода какав начин живота преовладава у свим слојевима друштва, па и узрастима, није чудо што се потомство данас све мање остварује.

Брига о беби и пре трудноће

Када се трудноћа планира, и то у оном добро смислу где родитељи воде рачуна о свом здрављу и здрвљу детета, обично се одлази лекарима да се установи здравствено стање. Но, на то се ређе одлучују они који немају здравствених тегоба. Ипак, како је све више мајки и очева у нешто зрелијој животној доби у репродуктивном смислу, већа је шанса да неки здравствени проблеми постоје. Додатно се препоручује да се са жена са гинекологом посаветује о томе како се о беби може бринути и пре њеног зачећа. То се углавном своди на оно што пре свега будућа мајка треба да уради. У највећем броју случајева то су само суплементи који су важни за најранији развој детета.

Рачунање плодних дана показује највеће вероватноће за зачеће

Све жене су у погледу репродукције различите – код неких менструални циклус траје краће, код неког дуже. Јесно је свима заједничко – свака жена треба да води евиденцију о томе када циклус почиње и завршава. Најпре да би гинеколог могао да прати здравље жене (обавезно питање на прегледима је дан последње менструације и на колико је пацијенткиња добија). Праћење овулације је такође разлог да се води тај женски календар. Овулација је временски период од 12 до 24 часова у ком жена достиже врхунац своје плодности. Уколико се тада оплоде јајне ћелије, у највећем броју случајева долази до трудноће (под претпоставком да нема здравствених препрека да се остане у другом стању). Рачунање плодних дана можда одузима ону поменуту спонтаност, али шансе да се у том период затрудни не могу бити веће.

Савети за одржавање трудноће – број један избегавати стрес

Када је до зачећа дошло, предстоји дуг пут који обично траје девет месеци, у ком родитељи, нарочито будуће мајке, пре свега треба да уживају. Много лакше рећи него учинити, али барем томе треба тежити. Стрес је незаобилазни део живота и чини се као да му не можемо побећи, али ипак, треба га избегавати што више када једно мало биће расте у мамином стомаку. Зна се колико стрес утиче на имунитет, а колико је битно здравље мајке и због ње саме и због детета. Никакви суплементи не могу да надоместе хормоне среће који се природно ствара и који је одговоран и за функционисање одбрамбеног система организма. Умерена физичка активност, у договору са гинекологом који води трудноћу допринеће да месеци ишчекивања бебе буду за памћење по томе што су испуњени срећом, а не страхом и зебњом

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.