Oglas
· · Komentari: 0

Kako da znamo da li je beba na putu? Ovo je najveća verovatnoća za začeće

Za one koji su se tome posvetili potrebno je da prepoznaju kada je beba na putu

1674656086_shutterstock_1538322602.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Planiranje i spontanost vrlo retko u životu mogu da idu zajedno. Ipak u jednoj najvažnijoj životnoj situaciji je potrebno napraviti balans između njih dve. To je planiranje trudnoće, koja se najpre desi kada do nje dođe spontano. Ipak, u današnje vreme planiranje kao da je preovladalo, pa se proširenje porodice često prilagođava svemu ostalom, a spontanost se sve više gubi. Kada se svemu tome doda kakav način života preovladava u svim slojevima društva, pa i uzrastima, nije čudo što se potomstvo danas sve manje ostvaruje.

Briga o bebi i pre trudnoće

Kada se trudnoća planira, i to u onom dobro smislu gde roditelji vode računa o svom zdravlju i zdrvlju deteta, obično se odlazi lekarima da se ustanovi zdravstveno stanje. No, na to se ređe odlučuju oni koji nemaju zdravstvenih tegoba. Ipak, kako je sve više majki i očeva u nešto zrelijoj životnoj dobi u reproduktivnom smislu, veća je šansa da neki zdravstveni problemi postoje. Dodatno se preporučuje da se sa žena sa ginekologom posavetuje o tome kako se o bebi može brinuti i pre njenog začeća. To se uglavnom svodi na ono što pre svega buduća majka treba da uradi. U najvećem broju slučajeva to su samo suplementi koji su važni za najraniji razvoj deteta.

Računanje plodnih dana pokazuje najveće verovatnoće za začeće

Sve žene su u pogledu reprodukcije različite – kod nekih menstrualni ciklus traje kraće, kod nekog duže. Jesno je svima zajedničko – svaka žena treba da vodi evidenciju o tome kada ciklus počinje i završava. Najpre da bi ginekolog mogao da prati zdravlje žene (obavezno pitanje na pregledima je dan poslednje menstruacije i na koliko je pacijentkinja dobija). Praćenje ovulacije je takođe razlog da se vodi taj ženski kalendar. Ovulacija je vremenski period od 12 do 24 časova u kom žena dostiže vrhunac svoje plodnosti. Ukoliko se tada oplode jajne ćelije, u najvećem broju slučajeva dolazi do trudnoće (pod pretpostavkom da nema zdravstvenih prepreka da se ostane u drugom stanju). Računanje plodnih dana možda oduzima onu pomenutu spontanost, ali šanse da se u tom period zatrudni ne mogu biti veće.

Saveti za održavanje trudnoće – broj jedan izbegavati stres

Kada je do začeća došlo, predstoji dug put koji obično traje devet meseci, u kom roditelji, naročito buduće majke, pre svega treba da uživaju. Mnogo lakše reći nego učiniti, ali barem tome treba težiti. Stres je nezaobilazni deo života i čini se kao da mu ne možemo pobeći, ali ipak, treba ga izbegavati što više kada jedno malo biće raste u maminom stomaku. Zna se koliko stres utiče na imunitet, a koliko je bitno zdravlje majke i zbog nje same i zbog deteta. Nikakvi suplementi ne mogu da nadomeste hormone sreće koji se prirodno stvara i koji je odgovoran i za funkcionisanje odbrambenog sistema organizma. Umerena fizička aktivnost, u dogovoru sa ginekologom koji vodi trudnoću doprineće da meseci iščekivanja bebe budu za pamćenje po tome što su ispunjeni srećom, a ne strahom i zebnjom

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas