Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГ

Како препознати ДЕПРЕСИЈУ код деце? Ових 12 СИМПТОМА су главни показатељи

Психолог тврди да и деца могу бити у озбиљној депресији

1651740548_deca-depresija.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Психолог Нихатра Краус, открила је да деца, поготову у тинејџерском добу, могу имати озбиљне психичке проблеме, због којих упадају у депресију.

Прочитајте још: Бирате име за девојчицу? Овиг пет женских имена значе "анђео"

- Клиничка депресија може да почне у раном или средњем детинству и погађа једно од осморо деце. Због пандемије корона вируса у којој смо били пуних две године, све више младих се осећа уморно, понижено и негативно - нагласила је докторка Краус.

Како препознати ране знакове депресије код деце?

Препознавање депресије, може бити веома тешко, небитно да ли се ради о детету или одраслој особи. Људи са менталним проблемима, често плачу и изјављују да су депресивни.

- Родитељима није лако у почетку да примете знакове депресије код деце, због тога је потребно посаветовати се са психологом, јер немају сви млади људи исте симптоме. Многи ће показати различите симптоме у другачијим окружењима - каже психолог.

Симптоми и знакови депресије

Иако ниједно дете није исто, постоје уобичајени симптоми, који буде аларм код родитеља да са дететом нешто није у реду.

1.Стална плачљивост или туга
2.Безнађе
3.Промене рутине спавања
4.Промене у исхрани
5.Умор
6.Жалите се на бол
7.Одустајање од активности у којима су уживали и дружења
8.Показивање негативних ставова према школском задатку
9.Потешкоће у концентрацији
10.Лоша мотивација
11.Повећање ризичног понашања, самоповређивање и мисли о смрти или самоубиству
12. Самоумирујућа понашања, попут играња игара

Ко је у опасности?

Депресију изазива низ фактора који се односе на окружење, генетику, животне догађаје и животне навике. Понекад уопште не постоји јасан разлог зашто би неко могао да доживи ово стање. 

Др Краусе каже да породична историја депресије може предиспонирати ваше дете. Остали фактори укључују „било који велики животни догађај (на пример, развод родитеља) или неочекивану или значајну жалост“.

Малтретирање, траума или лоше физичко здравље такође се могу развити у депресију.

- Млади људи који можда доводе у питање своју сексуалност или пол или су ЛГБТК+, такође су под већим ризиком од депресије - додаје др Краусе.

Шта даље?

Др Краусе каже, да уколико сте забринути, први корак је да посетите свог лекара опште праксе да процени физичко и ментално стање детета. Лекар опште праксе може упутити дете локалној служби за ментално здравље деце и младих за специјализирану помоћ.

Прочитајте још: Карактеристике деце рођене током пролећа: Да ли бисте се сложили?

Позитивна ствар коју треба запамтити је да се депресија веома ефикасно лечи када се дијагностикује. Третман обично "укључује индивидуалне или породичне разговоре и повремено лекове".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas