Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕГЕ И ПОДРШКЕ: Активна брига за добробит свих људи

ИМАЈУЋИ у виду потребу за улагањем у систем пружања неге и стварањем одговорних, јаких и инклузивних система који укључују пуно поштовање људских права, а са циљем признавања, вредновања, смањења и прерасподеле неплаћене неге и подршке, Генерална скупштина Уједињених нација је одлучила да 29. октобар прогласи Међународним даном неге и подршке.

1698747912_414012_123123_f.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Брига и подршка су од виталног значаја за добробит свих људи, посебно оних који су у ситуацији рањивости, као што су деца, стари, особе са инвалидитетом, болесни и изоловани. Брига и подршка обухватају како плаћени тако и неплаћени рад који обезбеђује негу, образовање, здравствену и социјалну заштиту и друге услуге које доприносе квалитету живота. Такође укључују емоционалну, психолошку и моралну подршку која олакшава превазилажење тешкоћа и изазова.

Пружање неге, плаћено и неплаћено, једна је од најважнијих компоненти одговора друштва на демографско старење. Пружање неге обухвата директне, личне активности, као што је храњење бебе или неговање болесног партнера; и активности индиректне неге, као што су кување и чишћење простора.

Брига и подршка имају велики економски, социјални и еколошки значај. Без адекватне бриге и подршке, многи људи не би могли да учествују на тржишту рада, да стичу приходе, да доприносе развоју или да уживају у својим правима.

Фото: Схуттерсток

Међутим, пружање неге је често неправедно расподељено и недовољно вредновано у друштву.

Процењује се да на глобалном нивоу корпус радне снаге која се бави негом чини 249 милиона жена и 132 милиона мушкараца. Предвиђа се да ће до 2030. године број корисника неге достићи 2,3 милијарде, са додатних сто милиона старијих особа и сто милиона деце узраста од 6 до 14 година којима ће бити потребна нега. Пружаоци неплаћене, неформалне неге највећим делом јесу жене (76,2%), које у пружање неге улажу чак 3,2 пута више времена од мушкараца.

Мали кораци за велике осмехе

Нега није само ствар породице. Реч је и о нашој жељи да се ангажујемо на питањима од значаја за ширу заједницу и подржимо оне њене чланове којима је подршка потребна. Добар пример је Клуб волонтера компаније НИС који годинама организује акције засноване на потребама друштва широм наше земље. Бригу о заједници наставили су и у текућој години коју су реализацијом пројеката у оквиру интерног волонтерског конкурса компаније реализованог под слоганом „Мали кораци за велике осмехе“, посветили унапређењу услова за боравак деце у различитим здравственим и установама социјалне заштите, као и удружењима која пружају услуге из домена социјалне заштите. Тако су поред осталог, у Бачком Петровцу посетили Удружење родитеља особа са посебним потребама „МИ“ и помогли им да уреде просторије и двориште Удружења, што је изазвало велику радост њихових запослених и корисника. Поред тога, као и увек, са истинском жељом и посвећеношћу, вредни и хумани волонтери одвојили су време и за разговор и дружење са децом, корисницима услуга Удружења. 

Фото: НИС

У Куршумлији је Клуб волонтера компаније НИС садницама оплеменио  двориште Дома здравља, док је заједничке просторије дечијег одељења опремио разнобојним мобилијаром и играчкама, како би време проведено у чекаоници, олакшао малишанима који сада имају могућност да кроз игру и упознавање са едукативним књигама/ сликовницама умање страхове од контакта са ,,белим мантилима“.  У волонтерској акцији у Ваљеву  волонтери су посетили дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју „Наши снови“ у којем су оплеменили и опремили просторије за окупационе радионице корисника Удружења. Простор у којем деца бораве, уз помоћ четкица и боја вредних и креативних волонтера, оплемењен је осликаним зидом, како би деца и омладина своје радне активности реализовали у топлијем амбијенту. Такође, корисници Удружења сада имају на располагању штампач и пресу за штампу шоља, који ће им допринети да развијају машту, креативност и способности, као и да јачају самопоуздање кроз самосталну израду поклона које могу да деле пријатељима, донаторима и својим најдражима.

Свака акција волонтерима пружа велико задовољство и испуњеност јер осете искрену радост и захвалност оних којима је подршка и помоћ била намењена. Из тог разлога, управо су загрљаји и осмеси понети са волонтерских акција, главни покретачи Клуба волонтера компаније НИС да настави са бригом и подршком осетљивим категоријама нашег друштва и убудуће, и у неким новим установама, и у неким другим местима широм наше земље.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas