Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

На кога ће личити дете? Ево који гени се наслеђују од маме, а који од тате

Док чекају бебу, многи родитељи замишљају како ће њихов малишан изгледати и питају се на кога ће личити

1705143411_shutterstock_1914283300.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Понекад се маме и тате надају да ће дете имати одређену боју очију или да неће имати нос какав има неко од њих двоје, али чињеница је да је немогуће са апсолутном сигурношћу предвидети од кога ће дете шта да наследи.

Међутим, навика је утврдила одређене регуларности у вези са тим шта дете најчешће од кога наслеђује - што не значи да је тако баш код свакога, а ево занимљивости у вези са тим од кога наслеђује лепоту.

Утицај родитељских гена на развој детета

Када је реч о томе на кога ће беба личити, треба имати на уму да дете родитеље једнако наслеђује и од оца и од мајке. Дешава се да дете изгледа веома слично као један од родитеља или да буде "пресликан" брат или сестра, а може се десити и да нема тако очигледну физичку сличност ни са ким из породице. Свако дете одређеног пара може да наследи појединости у изгледу од једног и од другог родитеља, тако да на пример старије дете има иста уста као мајка, а млађе дете има уста као отац, пише дзиецко.медонет.пл.

Док се беба још увек развија у мамином стомаку, очеви гени утичу на њен развој, а понекад гени мајке и оца сарађују, понекад су у конфликту - такав пример је када татини гени "терају" жену да што више нутријената пренесе беби, док мамини гени покушавају да сачувају нутријенте који су неопходни за порођај и дојење.

Сличан "судар" се дешава и са другим генима. На пример, гени који контролишу пренос нутријената кроз постељицу до фетуса "раде" у корист тога да беба не буде превелика, док татини гени подстичу складиштење масти. У том смислу, величина бебе на рођењу зависи који ће од ових гена победити, али у томе наравно улогу има и исхрана труднице као и неки здравствени проблеми који могу на то да утичу.

Дете од оца може да наследи гене због којих ће имати предиспозицију за гојазност - конкретно, то се односи на тенденцију да се масти нагомилавају око стомака, бутина и задњице.

Свакако, изглед и величина бебе на рођењу нису никакво мерило како ће дете изгледати у будућности. Више од 100 гена утиче само на висину, па без обзира на то колико је беба дуга на рођењу, велике су шансе да ће заправо његова каснија висина зависити од генетских предиспозиција.

Наследност физичког изгледа

Дакле, дете потенцијално може да наследи одређене карактеристике попут облика носа, уста или ушију од једног од родитеља, иако није могуће унапред одредити од кога ће то наследити. Међутим, на неке карактеристике у изгледу увек утичу гени оба родитеља.

Када је реч о боји очију, ту су правила наслеђивања прилично специфична - доминантни гени су одговори за тамне очи, док су рецесивни гени одговорни за светлију боју очију. У овом случају, међутим, нису битни само гени родитеља, већ и гени бака и дека. Уколико беба на рођењу има тамне очи, највероватније ће такве и остати, док се неке бебе рађају са плаво-сивкастим очима, али се та боја временом мења и усклађује са оном коју дете генетски добија.

И боја косе зависи од гена - рецесивних или доминантних -- које преносе оба родитеља. Ако родитељи имају тамну косу, а беба има светлу, то значи да је оно наследило рецесивне гене. У овом случају, гени који контролишу производњу меланоцита тј. пигментних ћелија, одговорне су за боју косе малишана. Ова боја се временом мења, па тако детету до отприлике треће године коса може почети да тамни, а то се такође може догодити и у пубертету.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas