Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
гени

Од кога деца наслеђују висину, пол, коврџаву косу...? Који гени иду од маме, а који од тате?

Генетика има више утицаја него што мислимо. Погледајте које особине наслеђујемо од маме, а које од тате.

1641564053_1e43eb5a679f395dbded8fad8cd8756e7be756da.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Како дете расте, тако људи све више препознају они по чему личи на своје родитеље. Верује се да дете добија по 50 посто ДНК од сваког родитеља. Ипак, мушки гени су мало агресивнији, па ће однос вероватно бити 60 посто татиних и 40 посто маминих гена. То, наравно, не мора увек бити случај.

Наслеђивање гена

Пол детета

Научници истичу да пол највише зависи од оца. Од мајке увек добијамо X хромозом. Од оца можемо добити X хромозом (XX значи да је девојчица) или Y хромозом (XY значи да је дечак). Ако отац има много сестара у фамилији, веће су шансе да добије ћерку, а ако има више браће, онда ће вероватније добити дечака. Ретко када мушкарац има једнак број X и Y хромозома.

Прочитајте још: "Новорођенче је мирисало на шампон и пре него што сам га окупала": Бабице су ми коначно ОТКРИЛЕ разлог

Интелигенција

Гени за интелигенцију налазе се у X хромозому. Зато девојчице наслеђују интелигенцију од оба родитеља. Ипак, то је само 40 посто, јер се остало добија током живота.

Менталне болести

Што је отац старији, то су сперматозоиди мање квалитетни. Зато старији родитељи могу пренети детету некада мутирани ген. То значи да постоји мало већа шанса да дете развије неку менталну болест, аутизам, биполарни поремећај, хиперактивност. Невезано за године, дете може од оца наследити болести срца.

Хемофилија и аутизам

Ове болести се преносе од мајке и то се мало чешће дешава код дечака него код девојчица.

Гојазност

Склоност ка вишку килограма деца могу наследити од родитеља. Гени имају 25 посто утицаја. Некада је врло тешко изгубити тих пар килограма вишка због генетике. На ово утичу гени мајке. Ако је она мршава, вероватно ће бити и дете. Отац може имати и вишак килограма. Ипак, овде су најважније исхрана и физичка активност.

Прочитајте још: "Воли да води обичан живот": Правила Кејт Мидлтон која примењује када су у питању деца

Висина

Висина, међутим, више зависи од оца. Око 80 посто висине заправо утиче од оца, а остатак зависи од начина живота и здравља.

Боја очију

Ген за тамне очи је доминантнији од оног за светле. Да би дете имало плаве очи, мора од оба родитеља да добије баш тај ген за светле очи. Родитељ који има тамне очи свакако детету може пренети ген за светле, уколико га има.

Коврџава коса

Ако родитељ има коврџаву косу, не мора значити да ће је имати и дете. Ово се дешава једино ако оба родитеља имају коврџаву. Уколико родитељи имају равну, вероватно ће је и дете наследити.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas