· · Коментари: 0
ОДМОР

ОДМОР не гарантује ЗАБАВУ, али ево РЕЦЕПТА који може да помогне

Потрудите се да неколико дана проведете у породичном окружењу без стреса, окренути једни ка другима.

1594969670_Depositphotos_103018530_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Мање је важно да ли ћете успети да одете на море и планину или ћете се на неколико дана само склонити на село. Чак и ако одмор проведете код куће, нека акценат буде на породичном уживању. Размишљајте о другим стварима - како да вам свима буде лепо и опуштајуће.

Прочитајте још: Ако ТИНЕЈЏЕРА до сада нисте увели у ред, немојте више бити СТРОГИ, касно је и ОПАСНО

Ово је свакако прилика да порадите на блискости, али не заборавите и да се наоружате толеранцијом, јер је компромис кључ успешног одмора.

- Свако породично путовање има и успоне и падове - каже Ана Пејџ из америчког Института за породицу и родитељство.

Одмор отвара могућност за забаву, али је не гарантује, морате се потрудити.

Важно је да знате да одмори отварају могућност за забаву, али је, ипак, не гарантују. Оно што је забавно једном члану породице, не мора, и вероватно није, интересантно осталима. За већину породица је нереално очекивати да баш све раде заједно, па је чак у реду да децу различитог узраста повремено раздвојите на неколико сати током дана како би сви били срећни и задовољни.

Најмлађи

За њих је најважније да се осећају сигурно, где год да се налазе.
- Клинци траже доследност, понесите им на пут омиљене играчке, одећу и храну, како би уз њих биле познате и блиске ствари, тако ће осећати сигурност - каже Ана Пејџ.

Од 3. до 7. године

- Деца овог узраста често уживају у игри са вршњацима - каже Џуди Дан, дечји писац.

Предшколској деци су вршњаци најважнији.

Спорт је универзални језик. Зато им понесите лопту и охрабрите их да се играју са другом децом.
Како због короне дружење са осталима није баш препоручљиво, предлог је да се ви са њима укључите у неку спортску авантуру. Биће вам забавно да одиграте партију “баскета”, изгубите у фудбалу, “пуцате” на кош или их победите у одбојци.

Поклоните време само за породицу, без рада од куће Фото: Депозитфото

Од 8. до 12. године

Са децом у овом добу је већ могуће бити и туриста, јер почињу да их занимају места о којима су читали у школи или гледали на телевизији. Зато можете да им предложите да заједно направите мапу занимљивих отворених локација у вашем или неком другом месту (језеро, споменик културе, панорама) које ћете обићи. За то вам не треба маска јер нисте у затвореном простору.

Прочитајте још: До ПУБЕРТЕТА је све супер, а онда МАЈКА "жање шта је посејала"

Tинејџери

Адолесценти су они најосетљивија категорија за сарадњу, али не мора увек да буде тако.

- Тинејџери не желе на одмору никакве менталне активности, јер имају много енергије коју треба потрошити - каже Џуди Дан.

Тинејџери траже највише труда, поклоните им један дан да би осталих хтели да сарађују.

Инате се и не желе много времена да проводе са родитељима, па их заинтересујте да заједно играте карте или неку лагану друштвену игру. Наговорите их да се мало покрену, и то тако што ћете им допустити да одреде садржај једног дана на одмору, у који ће и вас укључити. Ако је то бесконачно слушање музике, зашто да не. Удовољите им, знаће то да вам узврате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.