Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психијатар објашњава: Четири ствари које родитељи раде, а које могу негативно да се одразе на развој детета - Многи несвесно праве велике грешке

Својим примером и те како утичете на децу

1690629531_shutterstock_1660545964.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Родитељи, често потпуно несвесно, негативно утичу на развој детета, како ментално тако и физички, објашњава психијатар Мајмунах Кадири за „Мом Јунцтион“.

„Утицај родитеља на децу је огроман и утиче на то како се понашају. На пример, одржавање пријатне атмосфере у кући помаже у подстицању осећаја сигурности и самопоуздања код детета. С друге стране, дете које је стално изложено нервози често може бити изложено лошем понашању родитеља. Стога је важно разумети да начин живота и сукоби с партнером могу значајно да утичу на укупан развој детета и његов поглед на све будуће односе у животу“, објашњава психијатар.

Како наглашава Кадири, постоје одређене ствари, тачније њих четири, које нарочито негативно утичу на развој детета.

Те ствари подразумевају:

  • Изговарање увреда и псовки у присуству детета или у комуникацији с њим.
  • Лоше навике попут пушења, конзумације алкохола или лагања којем је изложено и дете.
  • Нарушени односи с другим родитељем, попут непрестаних свађа или насиља.
  • Проблеми с контролисањем понашања, као што су агресивно понашање, викање или физичко кажњавање детета.

Свака од ових навика негативно утиче на развој детета, а последице се у већини случајева огледају тек касније када дете уђе у пубертет или одрасте. Наиме, најчешће су видљиви проблеми у одржавању квалитетних и здравих партнерских односа, а особе које су одрасле с оваквим родитељима такође су склоније депресији, анксиозности и агресивним обрасцима понашања, преноси Индеx.хр.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas