Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Развод утиче на све чланове породице, али да ли теже подносе ДЕЧАЦИ ИЛИ ДЕВОЈЧИЦЕ

Како објашњавају психолози, развод може да утиче на дете на различите начине, а то зависи од бројних фактора, укључујући узраст, али и пол

1680439632_shutterstock_1055292158.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда вас ова чињеница изненади, међутим постоје разлике како развод доживе девојчице, а како дечаци.

Девојчице много лакше прихватају развод

У многим породицама мајке добију старатељство над децом након развода. Што се тиче девојчица, истраживања истичу да им развијање снажног односа са мајкама након развода помаже да се брже опораве од стреса него да су остале са оцем. Др Пол Р. Амато, стручњак за развод, открио је да је однос мајке и ћерке прилично ''отпоран'' на стресове развода. Међутим, женска деца су јако везана за оба родитеља, зато је јако важно да се одржи добра однос и да отац остане као битна фигура укључен у њихов развој и васпитање. 

Друго истраживање показује да развод може негативно да утиче на образовање и каснију каријеру код женске деце. Нажалост, око 10 одсто девојчица које су ово доживеле изјавило је да имају смањену жељу да буду добре у школи. Међутим, у просеку, истраживања показују да ће већина њих ипак да буду успешне посебно ако имају сталну подршку барем једног родитеља.

Утицај развода на дечаке нешто је другачији, тврде психолози. Истраживања показују да развод родитеља у раном узарсту повећава насиље код дечака, попут агресивног понашања. Такође, дечаци чији су се родитељи растали имају већи ризик да постану склони делинквентном понашању у пубертету или адолесценцији. Те шансе су још веће ако је у браковима пре развода било доста свађа и вребалних увреда.

Промене у психичком развоју дечака након развода

Развод такође може узроковати значајну промену у психичком развоју дечака. Истраживања показују да када се родитељи разведу, психолошко благостање и самопоуздање дечака доста падне, а уколико су у предшколском узрасту, могу да постану зависнији, плачљивији, агресивнији и пркоснији. За већину ти проблеми се повлаче након прве године, ако родитељи свесно раде на томе да преброде.

Губитак оца након развода може имати негативан утицај на дечаке. Стручњаци објашњавају да већина деце губи редован контакт са очевима након неколико година. Неки су истраживачи такође открили да одсуство тате може додатно закомпликовати или одложити развој код дечака. Из тог разлога стручњаци саветују да је дечацима, посебно онима који тек улазе у адолесценцију, потребна стална укљученост оца како би им помогао да се што једноставније прилагоде разводу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas