· · Komentari: 0

Razvod utiče na sve članove porodice, ali da li teže podnose DEČACI ILI DEVOJČICE

Kako objašnjavaju psiholozi, razvod može da utiče na dete na različite načine, a to zavisi od brojnih faktora, uključujući uzrast, ali i pol

1680439632_shutterstock_1055292158.jpg
Foto: Shutterstock

Možda vas ova činjenica iznenadi, međutim postoje razlike kako razvod dožive devojčice, a kako dečaci.

Devojčice mnogo lakše prihvataju razvod

U mnogim porodicama majke dobiju starateljstvo nad decom nakon razvoda. Što se tiče devojčica, istraživanja ističu da im razvijanje snažnog odnosa sa majkama nakon razvoda pomaže da se brže oporave od stresa nego da su ostale sa ocem. Dr Pol R. Amato, stručnjak za razvod, otkrio je da je odnos majke i ćerke prilično ''otporan'' na stresove razvoda. Međutim, ženska deca su jako vezana za oba roditelja, zato je jako važno da se održi dobra odnos i da otac ostane kao bitna figura uključen u njihov razvoj i vaspitanje. 

Drugo istraživanje pokazuje da razvod može negativno da utiče na obrazovanje i kasniju karijeru kod ženske dece. Nažalost, oko 10 odsto devojčica koje su ovo doživele izjavilo je da imaju smanjenu želju da budu dobre u školi. Međutim, u proseku, istraživanja pokazuju da će većina njih ipak da budu uspešne posebno ako imaju stalnu podršku barem jednog roditelja.

Uticaj razvoda na dečake nešto je drugačiji, tvrde psiholozi. Istraživanja pokazuju da razvod roditelja u ranom uzarstu povećava nasilje kod dečaka, poput agresivnog ponašanja. Takođe, dečaci čiji su se roditelji rastali imaju veći rizik da postanu skloni delinkventnom ponašanju u pubertetu ili adolescenciji. Te šanse su još veće ako je u brakovima pre razvoda bilo dosta svađa i vrebalnih uvreda.

Promene u psihičkom razvoju dečaka nakon razvoda

Razvod takođe može uzrokovati značajnu promenu u psihičkom razvoju dečaka. Istraživanja pokazuju da kada se roditelji razvedu, psihološko blagostanje i samopouzdanje dečaka dosta padne, a ukoliko su u predškolskom uzrastu, mogu da postanu zavisniji, plačljiviji, agresivniji i prkosniji. Za većinu ti problemi se povlače nakon prve godine, ako roditelji svesno rade na tome da prebrode.

Gubitak oca nakon razvoda može imati negativan uticaj na dečake. Stručnjaci objašnjavaju da većina dece gubi redovan kontakt sa očevima nakon nekoliko godina. Neki su istraživači takođe otkrili da odsustvo tate može dodatno zakomplikovati ili odložiti razvoj kod dečaka. Iz tog razloga stručnjaci savetuju da je dečacima, posebno onima koji tek ulaze u adolescenciju, potrebna stalna uključenost oca kako bi im pomogao da se što jednostavnije prilagode razvodu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.