· · Коментари: 0
ПОРОДИЦА

ТРЕНДОВИ у родитељству који су ПРЕВАЗИЂЕНИ: Да ли их и даље користите?

Свако доба има своје трендове, од којих се поједини задрже, а већина склизне попут пожутелог лишћа са грана.

1603711705_Depositphotos_14925541_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Многи су продукт вишегодишњих проблема који су коначно наишли на одговарајуће решење, а поједини су заправо ствар случајности. Данашњу тему посвећујемо родитељским трендовима који су имали својих 5 минута славе (нажалост и мало више), али којима смо срећом рекли збогом. 

Први тренд: откривање пола детета

У протеклих скоро десет година апсолутни тренд свуда у свету био је откривање пола детета већ у првих неколико месеци његовог постојања у мајчином стомаку. Сувишно је заправо и истицати какве су све реакције биле када су родитељи били уверени да чекају девојчицу, а добили су дечака, и обрнуто. Дакле, након што су вишеструка откривања полова још нерођене деце пошла по злу, већина родитеља је донела једногласну одлуку – не желимо да знамо.

Прочитајте још: Само ПАМЕТНИ родитељи користе 5 МЕТОДА да НАУЧЕ децу да УЧЕ

Радост се крије у ишчекивању, а дете се воли ко год да је пола

 Чињеница да вам је важан пол да бисте собу бебе уредили у плаво или розе, изгледа да ипак није довољно важна, насупрот радости да уопште доносите на свет нови живот.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Ако ДЕТЕ ЛАЖЕ, да ли сте се запитали ОД КОГА је то НАУЧИО?

Други тренд: плашење деце

Бабароге, вештице, вукови и друга створења која вребају испод кревета или у ормару, некада су била опште присутна како би навела децу да буду послушна. Страх од тога да ће се појавити неко од тих створења ако одбију да поједу вечеру, оперу зубе или поспреме играчке, често је био толико велики  да је деци представљао проблем док су спавала и у каснијем животном добу. Слушајући савете психолога велики број родитеља се отргнуо од потребе да плаши своју децу.

Најефикасније је да се детету објасни због чега је важно да уради оно што родитељ до њега тражи

Прочитајте још: За РОДИТЕЉЕ: Једноставни савети за РАГОВОР СА ДЕТЕТОМ, слушаће вас све шта кажете

Трећи тренд: превише брижно родитељство

Превише бриге о детету је мач са две оштрице. Са једне стране настојите да оно никад не падне, не удари се, не огребе се, али му истовремено не дозвољавате да буде дете.

Превелика брига спречава дете да упозна свет онаквим какав он заиста јесте

Родитељи који не пуштају своје дете да се игра у песку, да се попне на дрво, да јури за мачком и да помази пас, заправо своје дете спутавају и не дозвољавају му да истражи свет око себе. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.