· · Коментари: 0

Савети за ВАСПИТАЊЕ женског детета: Једну ствар никако не смете да урадите

Смернице које свака мајка треба да прочита

1677337389_shutterstock_185021132.jpg
Фото: Схуттерсток

Познати руски психолог Михаил Лабковски се већ 40 година бави проучавањем породице, а један од бољих савета дао је својим смерница о васпитавању ћерки и мајкама које трпе.

– Статистички, у породицама су најчешће жене жртве. Не свиђа ми се идеја да су жене по природи пасивне и пожртвоване. У ствари, постоје друштвени корени, норме, али и родитељске реченице које буквално укопавају девојку, а касније жену: „Ти си девојка, девојке се не свађају“, „Чувај образ, ћути, буди изнад њега…“, „Жена мора да уме да трпи“ и остале глупости.

Многе мајке, нажалост, и даље на овај начин васпитавају ћерке. Али дешава се и да мајка својој кћерки каже: „Буди јака“, „Мораш да се заузмеш за себе“ или „Тебе ништа не ограничава“, док истовремено мајка живи живот као типична жртва.

Ипак, најгоре што мајка може да уради свом детету јесте да после свађе са оцем седне и каже: „Види шта ми је твој отац урадио!“.

То никако не сме да се деси! Ваше дете не треба да буде ваш терапеут.

Иначе, да се осврнем и на популарну фразу: „Трпим га само због деце“. Драга жено, што више ти трпиш и толеришеш њега, то јаче формираш жртву у својој деци.

Ако желиш да урадиш нешто важно за своје дете – остави тиранина!

Биће боље да деца живе у изнајмљеном стану, на селу или да мало трпе немаштину него да сваки дан гледају како им отац злоставља мајку или како се родитељи свађају.⠀

Један мој пријатељ воли да каже: „Још није све одлучено! Увек можеш да почнеш да живиш другачије. Проблем је глава, а не муж, шеф, економска ситуација или богзна шта! И само ти можеш да направиш први корак – објаснио је психолог Михаил Лабковски, преноси најжена.рс.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.