Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ствари које никада не треба да говорите деци: Реченице које могу да оставе трајне последице

Родитељи у бесу често својој деци изговоре ствари које не би требало

1661699428_woman-g9101d0a54_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Делују безазлено, али ретко ко може да схвати да такве речи у њиховом мозгићу остављају последице које се пројектују у одраслој доби. Један психотерапеут открио је које су то ствари које никако не би требало да упућујете својој деци.

"Не могу да вам опишем колико мојих клијената се сећа тачних речи које су им роситељи рекли пре много година.Оно због чега многи одрасли долазе на терапију јесте да разбију неистиниту веру у дебе, коју су покупили као дете, а која им сада прави хаос у животу", каже терапеут, и додаје:

"Најважније је да запамтимо да не знамо увек како ће наше речи бити примљене, посебно код детета. Одбојне речи заиста могу да боле."

Три ствари које никада не треба да кажете детету:

Тако си напоран

Деца вриште, скачу и уништавају и најситније ствари, али уздржите се од тога да дете назовете напорним.Када поништимо нечије осећање, они ће научити да ћуте о њима.

Прочитајте још: Уколико се дете овако понаша зависно је од екрана: Препознајте проблем на време

Нема сумње да дечије реакције могу бити драматичне и напорне, али на вама као родитељу је да их научите да контролишу своје емоције. Уместо да их учите да потисну своје емоције, научите их како да их превазиђу.

"Оно што родитељи треба да ураде јесте да дају деци до знања да су њихова осећања у реду, али да нису немоћна пред њима", кађе терапеут и додаје да уместо речи 'напоран' можете детету да кажете: 'Чујем да се много лоше осећаш, можемо ли да разговарамо о томе?' или 'Могу ли ти помоћи да схватиш зашто је ова ситуација тако велика?'

Престани да плачеш

Дете треба подстицати да плаче уместо да му говорите да престане. Ако су код куће, најбоље да им кажете да оду у своју собу и да се исплачу колико год треба, пре него што буду спремни да разговарају о томе што није у реду.

Ако детету дате слободу да плаче повећаћете вероватноћу да ће вам се отворити ако постоји нешто дубље у корену њихове туге и узнемирености.

Терапеут је навео пример једне девојчице која док ради домаћи два пута поломи оловку и почне да јеца. То може бити одраз тога да је имала тежак дан у школи или је учитељ рекао нешто што није требао. И одрасли достижу ову границу пре него што заплачу.

"Ако им кажете: 'То је само оловка, престани да плачеш', већа је вероватноћа да ће сакрити сва права осећања која су у корену проблеме", каже терапеут.

Било шта о њиховом телу

Уколико детету дајете коментаре о њиховом телу и називате га буцмастим или слично, можете да изазовете поремећај у исхрани који се јасно покаже тек у одраслој доби. Чак је и хваљење мршавости проблематично јер на тај начин сугеришете детету да је њихова вредност усресређена на то.

Прочитајте још: Како да дете најбрже научи да говори? Родитељи праве једну грешку

"Дати им комплимент значи појачати негативан образац. А не би требало ни своје тело да коментаришете пред њима. Речи попут 'морам на дијету' или 'угојила сам се' њима у суштини говори: 'Морам да променим себе како бих била довољно добра', и то је оно што ће дете чути и о себи када коментаришете његов изглед", каже терапеут.

Када је у питању храна, учите их да је она ту за славље, радост, укус и удобност, а не само за гориво које треба сагорети у теретани. Ово помаже детету да има неутралан укус према храни, уместо да је види као лошу или нешто што треба контролисати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas