Откријте најбоље природне методе за фарбање јаја за Ускрс – уз помоћ црног вина, љуски црног лука и хибискуса. Здравије, лепше и потпуно уникатно!
Мирис сирћета и куваних јаја многима је прва асоцијација на припреме за Ускрс. Фарбање јаја је вековна традиција која симболизује поновно рађање и долазак пролећа, а своје корене вуче још из предхришћанског периода.
Док су некада доминирале технике попут фарбања љускама црног лука, данас су нам доступне и вештачке боје. Ипак, све више људи се враћа природи, откривајући чаролију стварања уникатних ускршњих јаја помоћу састојака које већ имају у кухињи.
Природно фарбање није само здравије и безбедније за околину, већ доноси и дозу узбуђења, а резултат су нежне боје и непоновљиви узорци.
Како природно офарбати ускршња јаја?
Пре него што зароните у свет природног фарбања, важно је правилно припремити јаја како би боље упила боју. Бела јаја дају светлије и живописније тонове, док смеђа резултирају дубљим, земљаним нијансама. Љуску нежно пребришите крпицом натопљеном белим алкохолним сирћетом – то ће уклонити масноће и омогућити бољи пријем боје.
Природне боје су непредвидиве, и баш у томе је њихова лепота. Свако јаје биће уникатно – са пегицама, мрљама или неравномерним тоновима који им дају рустичан изглед. Када се јаја потпуно осуше, премажите их јестивим уљем и обришите папирним убрусом за додатни сјај.
Фарбање јаја црним вином
За постизање интензивне љубичасте или љубичасто-смеђе боје са сјајним ефектом – пробајте фарбање црним вином:
Сирова јаја ставите у шерпу и прелијте црним вином (да буду потпуно прекривена).
Кад вино проври, смањите ватру и кувајте око 30 минута.
За јачу боју и сјај, оставите јаја да се охладе у вину – најбоље преко ноћи у фрижидеру.
Извадите их пажљиво и оставите да се осуше на ваздуху.
Фарбање јаја љускама црног лука
Ова техника важи за најпознатију природну методу фарбања јаја:
Користите суве љуске жутог лука (за златно-наранџасте тонове) или црвеног лука (за црвенкасто-смеђу нијансу).
Јаја и љуске ставите у шерпу, прелијте водом и кувајте 30 до 60 минута – у зависности од жељене боје.
За узорке: Прислоните лист першуна или детелине на сирово јаје, замотајте у стару чарапу/газу, завежите и кувајте с луком. После кувања пажљиво уклоните чарапу и листић.
Фарбање јаја хибискусом
Чај од хибискуса даје необичне резултате – од нежно сивих до плавичастих тонова са ситним пегицама:
На 7–8 дл воде иде око 100 г сушених цветова хибискуса или неколико кесица чаја.
Скувајте јак чај, охладите и процедите.
Додајте кашику сирћета на сваку шољу чаја.
У охлађен напитак потопите већ кувана јаја и оставите у фрижидеру неколико сати или преко ноћи.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО