Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИ СТАРА ТРИКА КОРИСТИЛЕ СУ И НАШЕ БАКЕ: Не треба вам вештачка боја да офарбате јаја

Откријте најбоље природне методе за фарбање јаја за Ускрс – уз помоћ црног вина, љуски црног лука и хибискуса. Здравије, лепше и потпуно уникатно!

1744374309_1992790.jfif
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мирис сирћета и куваних јаја многима је прва асоцијација на припреме за Ускрс. Фарбање јаја је вековна традиција која симболизује поновно рађање и долазак пролећа, а своје корене вуче још из предхришћанског периода.

Док су некада доминирале технике попут фарбања љускама црног лука, данас су нам доступне и вештачке боје. Ипак, све више људи се враћа природи, откривајући чаролију стварања уникатних ускршњих јаја помоћу састојака које већ имају у кухињи.

Природно фарбање није само здравије и безбедније за околину, већ доноси и дозу узбуђења, а резултат су нежне боје и непоновљиви узорци.

Како природно офарбати ускршња јаја?

Пре него што зароните у свет природног фарбања, важно је правилно припремити јаја како би боље упила боју. Бела јаја дају светлије и живописније тонове, док смеђа резултирају дубљим, земљаним нијансама. Љуску нежно пребришите крпицом натопљеном белим алкохолним сирћетом – то ће уклонити масноће и омогућити бољи пријем боје.

Природне боје су непредвидиве, и баш у томе је њихова лепота. Свако јаје биће уникатно – са пегицама, мрљама или неравномерним тоновима који им дају рустичан изглед. Када се јаја потпуно осуше, премажите их јестивим уљем и обришите папирним убрусом за додатни сјај.

Фарбање јаја црним вином

За постизање интензивне љубичасте или љубичасто-смеђе боје са сјајним ефектом – пробајте фарбање црним вином:

Сирова јаја ставите у шерпу и прелијте црним вином (да буду потпуно прекривена).
Кад вино проври, смањите ватру и кувајте око 30 минута.
За јачу боју и сјај, оставите јаја да се охладе у вину – најбоље преко ноћи у фрижидеру.
Извадите их пажљиво и оставите да се осуше на ваздуху.

Фарбање јаја љускама црног лука

Ова техника важи за најпознатију природну методу фарбања јаја:

Користите суве љуске жутог лука (за златно-наранџасте тонове) или црвеног лука (за црвенкасто-смеђу нијансу).
Јаја и љуске ставите у шерпу, прелијте водом и кувајте 30 до 60 минута – у зависности од жељене боје.
За узорке: Прислоните лист першуна или детелине на сирово јаје, замотајте у стару чарапу/газу, завежите и кувајте с луком. После кувања пажљиво уклоните чарапу и листић.

Фарбање јаја хибискусом

Чај од хибискуса даје необичне резултате – од нежно сивих до плавичастих тонова са ситним пегицама:

На 7–8 дл воде иде око 100 г сушених цветова хибискуса или неколико кесица чаја.
Скувајте јак чај, охладите и процедите.
Додајте кашику сирћета на сваку шољу чаја.
У охлађен напитак потопите већ кувана јаја и оставите у фрижидеру неколико сати или преко ноћи.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas