Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У ком узарсту дете треба да почне да спава у кревету? Креветац је важан до ове године

Сасвим је извесно да мора доћи тренутак када ће дете престати да спава у кревецу и прећи ће на спавање у кревету.

1718614877_shutterstock_453948301.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многи родитељи нису сигурни када је прави тренутак за то – већина стручњака препоручује да дете пређе на спавање у кревету тек након што напуни три године.

"Пре треће године живота, већина деце немају развијену контролу понашања или разумевање да треба да остану унутар имагинарних граница кревета, тако да није фер очекивати од њих да остану у кревету јер је то изван њихових способности", каже др Џоди Миндел, члан међународног тима истраживача о спавању и развоју деце.

Према истраживању из 2018. године у којем је учествовала и др Миндел, чекање до треће године пре него што дете почне да спава у кревету има веома добар утицај на спавање малишана. Студија у којој је учествовало 2.000 малишана утврдила је да спавање у колевци или кревецу помаже у развијању здравијих навика, укјучујући и то да деца раније лежу на спавање, дуже спавају без буђења и мање се опиру спавању, пише нyтимес.цом.

Ипак, оно што треба да имате на уму је да прелазак из кревеца у кревет има везе и са развојем вашег детета. Већина педијатара препоручује прелазак на спавање у кревету када је дете високо између 86 и 91 центиметар или када је висина оградице мања од три четвртине висине детета јер би у том случају малишан могао да се попење и изађе из кревеца (и потенцијално падне).

Уколико је ваше дете научило како да се попење и изађе из кревеца, а још нема три године, стручњаци саветују да га стављате да спава у врећи за спавање, јер у томе неће моћи да подигне једну ногу како би закорачио преко оградице.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas