Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ваше дете стално гледа у телефон и носи слушалице? Ево како би родитељи требало да се понашају према саветима стручњака

Шта да радите ако је дете стално на телефону са слушалицама у ушима - стручњаци саветују шта треба да предузмете!

1698656436_shutterstock_1997456753.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ова ситуација често постаје узрок свађа у породици. Иако није изненађујуће што тинејџери, пошто су добили прилику, стално желе да буду у контакту са пријатељима (и заиста са целим светом), то и користе.

Али родитељи су с правом забринути, јер претерано седење на телефону може имати негативан утицај на здравље и школски успех њиховог детета. Осим тога, комуникација у собама за ћаскање и инстант месинџерима не доприноси развоју правих друштвених вештина, а на друштвеним мрежама тинејџер може наићи на малтретирање, узнемиравање итд .

Стручњаци за родитељство препоручују родитељима тинејџера да са конфронтације пређу на сарадњу. Овакав приступ ће помоћи много боље од родитељског диктата, наметања строгих правила, вриштања, сукоба и кажњавања. Али родитељи треба прво да раде на себи.

1. Промените своје психолошке ставове

Вреди признати да што је ваше дете старије, то имате мање контроле над његовим животом – и стварним и дигиталним. Због тога је толико важно да се ова контрола пренесе у руке самог детета – да оно само доноси одговорне одлуке и регулише своју онлајн активност.

Да бисте направили ово путовање – од контроле до поверења – морате да почнете да пратите своје реакције када видите дете закопано у свом телефону. Следећи пут када се будете осећали као да ћете викати на њега, застаните и послушајте себе. Схватите у којој мери желите да контролишете све што ваш тинејџер ради. И запитајте се: да ли је то тачно?

2. Будите радознали и повежите се

Ништа вам неће успети ако између вас нема нормалног контакта. Стога, вреди показати радозналост и питати тинејџера, на пример, која друштвена мрежа му се највише допада и зашто, које, по његовом мишљењу, друштвене мреже имају предности и мане, шта ће се десити ако цео дан проведе без телефона.

Подсетите се да ово није дискусија: нисте овде да бисте дали лекцију, већ да бисте боље разумели своје дете. Ни под којим околностима ваш тинејџер не треба да посумња да не схватате његово мишљење озбиљно, да га сматрате погрешним или да га осуђујете.

3. Развијте заједнички план

Да би, с једне стране, тинејџер могао самостално да регулише своје дигитално понашање, а са друге стране, сви ризици повезани са тим сведени на минимум, развијте усаглашен разуман план. Током расправе о свакој од његових тачака, дајте тинејџеру прилику да први подели своје мисли, а тек онда изрази своје мишљење.

Обавезно обратите пажњу на следеће теме:

где, када и колико дуго можете да седите на телефону да буде примерено, разумно и адекватно;
како да останете безбедни на мрежи;
шта треба да знате о бонтону на друштвеним мрежама;
шта можете да објавите, а шта не;

Захваљујући овом тимском раду, ваш тинејџер ће осетити да му верујете и да га доживљавате као одговорну и савесну особу. Уопштено говорећи, ово је веома корисно за дете: чак и ако оно још увек не постигне тако високу оцену, ваше поверење ће му помоћи да јој се приближи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas