· · Коментари: 0
савет

Важни савети за ЗАПОСЛЕНЕ ТРУДНИЦЕ: Ако посао подразумева ове ствари идите на боловање

Запослене труднице имају много питања - да ли и у којој мери смеју да раде, када треба да обавесте шефа, које послове треба да избегавају, како да се носе са јутарњим мучнинама, умором, боловима...

1619082258_Depositphotos_164059188_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Трудноћа је раздобље обележено низом емоција. То је узбудљив, али и неизвестан период пун бриге. Ако сте запослени, кроз главу вам можда пролазе и питања када је најбоље време да обавестите надређеног, хоћете ли моћи да обављате све задатке, хоће ли посао довести вашу бебу у ризик.

У наставку погледајте водич кроз трудноћу и сигуран рад, односно одговоре на нека од питања која би вам могла проћи кроз главу у тренутку када сазнате да сте трудни.

Прочитајте још: Да ли је пандемија СМАЊИЛА НАТАЛИТЕТ у свету? Шокантни подаци стижу из Шпаније

Да ли је рад у трудноћи сигуран?

Већина жена може наставити да ради у трудноћи. Наравно, то колико је ваш посао сигуран за наставак рада зависи од тога:

  • чиме се тачно бавите
  • какав је ваш здравствени статус
  • остоје ли неке компликације у трудноћи

О свим бригама које можда имате, а које су везане за рад и трудноћу, наравно, пре свега морате да разговарате са својим лекаром. Обвезно му назначите ако се нека од идућих ставки односи на ваше радно место:

  • рад са хемикалијама, зрачењем или другим опасним материјалима
  • дуг период стајања или пењања
  • ношење или дизање тешких терета
  • гласни звукови или вибрације машина
  • екстремна хладноћа и/или врућина

Прочитајте још: Невероватни подаци истраживања! Трећина људи која прележи ковид има ОВУ ДИЈАГНОЗУ

Битни фактори могу бити и број радних сати, па чак и доба дана у којем радите.

Знакови да треба да престанете да радите

Чак се и најбољи планови могу променити једном када се приближите датуму порођаја. Лекар је тај који ће вам можда предложити ранији одлазака на боловање у случају одређених компликација које потенцијално могу довести до превременог порођаја.

Неки од симптома који се узимају у обзир јесу:

  • грчеви у стомаку, бол или притисак
  • крварење
  • бол у леђима или бол генерално
  • болне или безболне контракције

Наравно, опасност од превременог порођаја није једини разлог за ранији одлазак на трудничко. Зато је најбоље да о свим тегобама разговарате са лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.