Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Знаци који говоре да ваше дете проводи превише времена на ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Створене са циљом да повежу људе широм света, оне су уједно и решење и проблем. Иако вам дају могућност да са драгим особама које су далеко од вас комуницирате свакодневно, бројне студије показују да се све више људи уз њих осећа отуђено.

1606475499_Depositphotos_65170827_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Наиме, све већа употреба друштвених мрежа ствара невидљиву баријеру између појединца и људи са којима је свакодневно у контакту, ван мреже. Међутим, оно на шта је посебно потребно обратити пажњу је утицај друштвених мрежа на децу школског и средњошколског узраста.

Стручњаци тврде да су последице које друштвене мреже имају на децу итекако опипљиве. Све већи број њих тражи потврду своје вредности на друштвеним мрежама и врло лако развија симптоме депресије и деструктивног понашања. Осим тога адолесценти лако постају зависни од друштвеним мрежа, при чему се код њих ствара проблем са недостатком самопоуздања, квалитетом сна и анксиозношћу. Како да препознате да је ваше дете превише активно на друштвеним мрежама?

Прочитајте још: Ово су најчешће лажи тинејџера

Дете се одушевљава само дигиталним остварењима

Иако није спорно да нека дигитална достигнућа могу да буду позитивна, попут интернет петиције за чишћење парка, углавном то није разлог због код су деца одушевљена. Сакупљени број лајкова на објављеној фотографији или снимку је оно на шта они циљају.

Ако је вашем детету од изузетне важности број лајкова, то је јасан показатељ да претерује са временом које проводи на друштвеним мрежама.

Превише се упоређују са вршњацима

Љуте се када им узмете телефон
Како ваше дете реагује када му кажете да не сме да користи телефон пар сати? Шта ако би то било недељу дана? Да ли је тужно због тога, или можда агресивно? Ако имате утисак да сте срушили цео његов свет јер сте му одузели телефон, размислите о томе како да постигнете то да друштвене мреже престану да буду цео његов свет.

Чак и као одрасле особе нисмо имуни на замке упоређивања са другим особама, на основу њихових достигнућа. У дечијем свету је ствар много деликатнија, јер се они још развијају и ако покушавају да се мере са својим "савршеним" вршњацима на друштвеним мрежама, никад неће бити задовољни. Ако се претерано упоређују са другима, никад неће добити прилику да открију ко су они уствари.

Њихова онлине слика је много другачија од тога како изгледају у стварном животу

Ако сте били у прилици да погледате слике које објављује ваше дете и ако је оно на њима готово непрепознатљиво, то је јасан знак да морате са њим озбиљно да разговарате. Ако оно жели да га други људи доживљавају онаквим какав није, то је очигледан показатељ његовог незадовољства самим собом, својим изгледом у највећем броју случајева.

Фото: Пиxабаy

Не оставља телефон по страни ни када му дођу другари у посету, јасно је да је превише везано за друштвене мреже.

Прочитајте још: Да ли превише загрљаја може да РАЗМАЗИ ДЕЦУ? Како треба да се поставите

Жртвују време у реалном животу због времена онлине 

Ако не можете с друге стране никако да га наведете да се посвети некој друштвеној игри са остатком породице, без да упорно покушава да вам објасни како мора нешто да објави баш сад, време је да му узмете телефон из руке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas