Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 сигурна знака да је време да ПРЕСАДИТЕ орхидеју: Урадите то на ОВАЈ начин за бујно цветање

Требало би да пресадите своју орхидеју сваке једне до две године да би била здрава и помогли јој да расте. Пресађивање такође одржава земљу у саксији у добром стању, омогућавајући брзу дренажу и проветравање корена које захтевају орхидеје

1653393242_orchids-g43624fcc5_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ако никада раније нисте пресађивали своју орхидеју, можда се питате да ли је то заиста неопходно. Можда ћете оклевати да пресадите своју орхидеју јер не желите да је оштетите. Срећом, пресађивање орхидеја је супер једноставно! Ево три знака да је време за пресађивање и шта треба да урадите следеће. 

Већина стручњака препоручује пресађивање орхидеја сваке једне до две године, а то може бити одлично правило које треба следити. Међутим, постоји неколико других разлога који се могу појавити у међувремену и који захтевају раније или чешће пресађивање. Ево три уобичајена разлога.

1. Ваша орхидеја је прерасла своју саксију

Једном када приметите да вам корени орхидеје изгледају претрпани у тренутном контејнеру, време је да пресадите своју орхидеју. Ако видите да корен почиње да расте из стабљике биљке или почиње да пузи преко ивице саксије, то је знак да је ваша саксија постала премала.

Прочитајте још: БЕСПЛАТНО ЂУБРИВО за ваше цвеће: Од ОВИХ остатака хране све биљке ће вам РАСТИ КАО ИЗ ВОДЕ

2. Када се земља у саксији "поквари"

 Ваша орхидеја добија хранљиве материје из земље, али на крају ће се довољно хранљивих материја извући из ње и разбити се у компост. Иако би пресађивање сваке једне до две године требало да спречи овај проблем, ваша земља у саксији може почети да пропада раније, посебно ако ваша тренутна саксија не дренира правилно. Ако почнете да примећујете лош мирис, дефинитивно је време за пресађивање.

3. Ваши корени орхидеје су чврсто уплетени

Власници нових орхидеја често греше кад мисле да је густо испреплетано корење орхидеје знак да јој је потребно пресађивање. Све док се корени лабаво увијају и преклапају, нормалан образац раста за орхидеје, можете сачекати са пресађивањем.

Фото: Пиксабеј

Чврсто запетљани корени указују на то да је вашој орхидеји потребно пресађивање. Пресађивање ваше орхидеје обезбедиће јој хранљиве материје које су јој потребне да цвета и листа.

Шта још треба да знам о пресађивању орхидеја?

Сачекајте да ваша орхидеја заврши са цветањем и све цвеће отпадне пре него што покушате да је пресадите. Ако нема хитних разлога за пресађивање орхидеје, сачекајте да се заврши циклус цветања.

Прочитајте још: Заливајте биљке МЛЕКОМ УМЕСТО ВОДОМ и остаћете У ЧУДУ кад видите резултате! Подстиче раст и сјај лишћа, а ево како се користи

Када дође време за пресађивање, будите пажљиви када вадите биљку из постојећег контејнера. Требаће вам нова саксија која је око центиметар или два већа од саксије коју је ваша орхидеја управо прерасла - и уверите се да има рупе за дренажу. У идеалном случају, сви корени ваше биљке ће стати у нову саксију са око центиметар простора око страна саксије, који затим можете попунити земљом за саксије.

Затим следите ове кораке: 

  1. Одрежите шиљке орхидеје или исеците један центиметар изнад горњег чвора здравог шиљка
  2. Извадите орхидеју из саксије
  3. Одрежите све смеђе или меко корење и поспите их циметом да бисте спречили инфекцију
  4. Ставите орхидеју у саксију која је један до два цм већа од оригиналне
  5. Додајте нову земљу

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas