Oglas
· · Komentari: 0

3 sigurna znaka da je vreme da PRESADITE orhideju: Uradite to na OVAJ način za bujno cvetanje

Trebalo bi da presadite svoju orhideju svake jedne do dve godine da bi bila zdrava i pomogli joj da raste. Presađivanje takođe održava zemlju u saksiji u dobrom stanju, omogućavajući brzu drenažu i provetravanje korena koje zahtevaju orhideje

1653393242_orchids-g43624fcc5_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ako nikada ranije niste presađivali svoju orhideju, možda se pitate da li je to zaista neophodno. Možda ćete oklevati da presadite svoju orhideju jer ne želite da je oštetite. Srećom, presađivanje orhideja je super jednostavno! Evo tri znaka da je vreme za presađivanje i šta treba da uradite sledeće. 

Većina stručnjaka preporučuje presađivanje orhideja svake jedne do dve godine, a to može biti odlično pravilo koje treba slediti. Međutim, postoji nekoliko drugih razloga koji se mogu pojaviti u međuvremenu i koji zahtevaju ranije ili češće presađivanje. Evo tri uobičajena razloga.

1. Vaša orhideja je prerasla svoju saksiju

Jednom kada primetite da vam koreni orhideje izgledaju pretrpani u trenutnom kontejneru, vreme je da presadite svoju orhideju. Ako vidite da koren počinje da raste iz stabljike biljke ili počinje da puzi preko ivice saksije, to je znak da je vaša saksija postala premala.

Pročitajte još: BESPLATNO ĐUBRIVO za vaše cveće: Od OVIH ostataka hrane sve biljke će vam RASTI KAO IZ VODE

2. Kada se zemlja u saksiji "pokvari"

 Vaša orhideja dobija hranljive materije iz zemlje, ali na kraju će se dovoljno hranljivih materija izvući iz nje i razbiti se u kompost. Iako bi presađivanje svake jedne do dve godine trebalo da spreči ovaj problem, vaša zemlja u saksiji može početi da propada ranije, posebno ako vaša trenutna saksija ne drenira pravilno. Ako počnete da primećujete loš miris, definitivno je vreme za presađivanje.

3. Vaši koreni orhideje su čvrsto upleteni

Vlasnici novih orhideja često greše kad misle da je gusto isprepletano korenje orhideje znak da joj je potrebno presađivanje. Sve dok se koreni labavo uvijaju i preklapaju, normalan obrazac rasta za orhideje, možete sačekati sa presađivanjem.

Foto: Piksabej

Čvrsto zapetljani koreni ukazuju na to da je vašoj orhideji potrebno presađivanje. Presađivanje vaše orhideje obezbediće joj hranljive materije koje su joj potrebne da cveta i lista.

Šta još treba da znam o presađivanju orhideja?

Sačekajte da vaša orhideja završi sa cvetanjem i sve cveće otpadne pre nego što pokušate da je presadite. Ako nema hitnih razloga za presađivanje orhideje, sačekajte da se završi ciklus cvetanja.

Pročitajte još: Zalivajte biljke MLEKOM UMESTO VODOM i ostaćete U ČUDU kad vidite rezultate! Podstiče rast i sjaj lišća, a evo kako se koristi

Kada dođe vreme za presađivanje, budite pažljivi kada vadite biljku iz postojećeg kontejnera. Trebaće vam nova saksija koja je oko centimetar ili dva veća od saksije koju je vaša orhideja upravo prerasla - i uverite se da ima rupe za drenažu. U idealnom slučaju, svi koreni vaše biljke će stati u novu saksiju sa oko centimetar prostora oko strana saksije, koji zatim možete popuniti zemljom za saksije.

Zatim sledite ove korake: 

  1. Odrežite šiljke orhideje ili isecite jedan centimetar iznad gornjeg čvora zdravog šiljka
  2. Izvadite orhideju iz saksije
  3. Odrežite sve smeđe ili meko korenje i pospite ih cimetom da biste sprečili infekciju
  4. Stavite orhideju u saksiju koja je jedan do dva cm veća od originalne
  5. Dodajte novu zemlju

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas