· · Коментари: 0

Заливајте биљке МЛЕКОМ УМЕСТО ВОДОМ и остаћете У ЧУДУ кад видите резултате! Подстиче раст и сјај лишћа, а ево како се користи

Да ли сте знали да млеко може бити добро и за башту? Коришћење млека као ђубрива је стари лек у башти већ много генерација

1650185731_aleksey-melkomukov-vEyp-NegA9k-unsplash--1-.jpg
Фото: Unsplash

Осим што помаже у расту биљака, храњење биљака млеком такође може да ублажи многе проблеме у башти, од недостатка калцијума до вируса и пепелнице. Хајде да сазнамо како да искористимо корисне компоненте ђубрива у млеку.

Предности млека као ђубрива 

Млеко је добар извор калцијума, не само за људе, већ и за биљке. Сирово, или непастеризовано, кравље млеко има нека од истих хранљивих својстава за биљке које има за животиње и људе. Садржи корисне протеине, витамин Б и шећере који су добри за биљке, побољшавајући њихово опште здравље и приносе усева. Микроби који се хране компонентама ђубрива млека такође су корисни за тло.

Прочитајте још: ПЕЛЕНЕ ЗА САКСИЈСКО ЦВЕЋЕ: Ево како да их користите да биљке остану здраве и да НИКАД НЕ БУДУ "ЖЕДНЕ"

Као и ми, биљке користе калцијум за раст. Недостатак калцијума се указује када биљке изгледају закржљале и не расту до свог пуног потенцијала. Гнилоба цветова, која се обично виђа код тиквица , парадајза и паприке, узрокована је недостатком калцијума. Храњење биљака млеком осигурава да ће добити довољно влаге и калцијума.

Можда је најбоља употреба млека била у смањењу преношења вируса мозаичног листа. Млеко се користи као ефикасан антифунгални агенс, посебно у превенцији пепелнице.

Недостаци храњења биљака млеком

  • Уз предности коришћења млечног ђубрива, треба укључити и његове недостатке. Ови укључују:
  • Употреба превише млека није добра идеја јер ће се бактерије у њему покварити, што ће резултирати непријатним мирисом и бледим, слабим растом.
  • Масноћа у млеку такође може произвести непријатне мирисе док се разлаже.
  • Доброћудни гљивични организми који колонизују лишће и разграђују млеко могу бити естетски непривлачни.

Чак и са ових неколико недостатака, јасно је да су предности далеко веће од свих недостатака.

Коришћење млечног ђубрива за биљке

Дакле, која врста млека се може користити као млечно ђубриво у башти? Волим да користим млеко које је истекло (одличан начин за рециклирање), али можете користити и свеже млеко или чак млеко у праху. Важно је да млеко разблажите водом. Помешајте раствор од 50 процената млека и 50 процената воде.

Када користите млечно ђубриво као фолијарни спреј , додајте раствор у боцу са распршивачем и нанесите на листове биљака. Листови ће апсорбовати млечни раствор. Међутим, имајте на уму да су неке биљке, попут парадајза, склоне развоју гљивичних обољења ако се ђубриво предуго задржи на листовима. Ако се раствор не апсорбује довољно, можете нежно обрисати листове мокром крпом или их попрскати водом.

Мање млека се може користити ако имате много биљака за храњење, као код велике баште. Употреба распршивача за баштенско црево је уобичајена метода за храњење биљака млеком у великим баштама, јер вода која тече одржава је разблаженом. Наставите са прскањем док се цела површина не прекрије.

Прочитајте још: Уз ОВУ МЕШАВИНУ ваше биљке у башти БУЈАЈУ и дају ДУПЛЕ ПРИНОСЕ - органско ђубриво које можете сами направити (РЕЦЕПТ)

Алтернативно, можете сипати млечну мешавину око основе биљака где ће корени постепено апсорбовати млеко. Ово добро функционише у мањим баштама. Обично стављам горњи део флаше од 2 литра (наопако) у земљу поред нових биљака на почетку сезоне. Ово чини одличан резервоар за заливање и храњење биљака млеком. Немојте третирати подручје било којим обликом хемијских пестицида или ђубрива након наношења млечног ђубрива.

Ово може утицати на главне компоненте ђубрива у млеку које заправо помажу биљкама — бактерије. Иако може постојати неки мирис бактерија које се распадају, арома би требало да нестане након неколико дана.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.