Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЖБУН

Баштован Срђан саветује: Спасите симбол празника и за наредну годину

Купили сте божитковину одушевљени црвеним бобицама и сада не знате како да је негујете?

1608724241_bozitkovina.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Мала божитковина уз добру негу може да постане огроман жбун који украђава врт током читаве године. Ако немате врт, уз редовно орезивање може да краси балкон.

Професионални баштован Срђан Егић подсећа да постоји 600 врста божитковине и посебна врста биљака, али у Европи обично расте иста врста која успева на нашем подручју и под снегом. 

Прочитајте још: БИЉКЕ вам не успевају: Ови знакови указују на то да их ПРЕВИШЕ ЗАЛИВАТЕ

Већина овај жбун набави уочи новогодишњих празника и онда се нађу у недоумици шта да раде са њим. Једно је сигурно - божитковини не прија врућина и зими је срећнија на балкону или у врту него поред радијатора.

Срђан Егић Фото: В.Данилов
Обожава снег и лепше напредује на хладноћи него поред радијатора.

Дакле, божитковина може да издржи снег и минусне температуре, али ако је садница мала чувајте је у хладном ходнику. Прија јој дренирана земља, јер ће због много воде иструлити корен. Не заливајте је много.

Прочитајте још: Пробајте нешто другачије: И званично ово је НАЈРУЖНИЈА собна биљка

Уколико је жбун богат већ на пролеће може да се догоди да унутрашност почне да пропада. Могуће је и да почне опадање листова. Не плашите се - унутрашњост биљке нема овољно светла и то значи да је треба орезати.

Ако је унутрашњост сува и опада лишће, биљка мора да се ореже.

Пом-пом орезивање је један од најлакших начина, јер је савршен за биљке у жардињерама, а идеална је и за биљке којима су неке згране поломљене од тежине снега.

Пом-пом орезивае је добро за све врсте четинара, зимзелено шибље, па и ниже дрвеће, као и зелене ограде: шимшир, калину, тују, тису...

Прочитајте још: Ако ову БИЉКУ унесете у свој дом, никада више НЕЋЕТЕ ВИДЕТИ ПАУКА

Савршен жбун Фото: Пиксабеј

- Прво погледајте биљку, па уклоните све гране које су поломљене, суве или ружне, а онда полако маказама формирајте лопту - каже Срђан Егић.

Прочитајте још: Мала, ВЕСЕЛА, снег јој не смета, а дан и ноћ јој је најбоља другарица

Уколико "забрљате" и као неискусан баштован нарушите облик лопте направите купу или пирамиду, а приликом следећег орезивања спасите ствар.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas