Oglas
· · Komentari: 0
ŽBUN

Baštovan Srđan savetuje: Spasite simbol praznika i za narednu godinu

Kupili ste božitkovinu oduševljeni crvenim bobicama i sada ne znate kako da je negujete?

1608724241_bozitkovina.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Mala božitkovina uz dobru negu može da postane ogroman žbun koji ukrađava vrt tokom čitave godine. Ako nemate vrt, uz redovno orezivanje može da krasi balkon.

Profesionalni baštovan Srđan Egić podseća da postoji 600 vrsta božitkovine i posebna vrsta biljaka, ali u Evropi obično raste ista vrsta koja uspeva na našem području i pod snegom. 

Pročitajte još: BILJKE vam ne uspevaju: Ovi znakovi ukazuju na to da ih PREVIŠE ZALIVATE

Većina ovaj žbun nabavi uoči novogodišnjih praznika i onda se nađu u nedoumici šta da rade sa njim. Jedno je sigurno - božitkovini ne prija vrućina i zimi je srećnija na balkonu ili u vrtu nego pored radijatora.

Srđan Egić Foto: V.Danilov
Obožava sneg i lepše napreduje na hladnoći nego pored radijatora.

Dakle, božitkovina može da izdrži sneg i minusne temperature, ali ako je sadnica mala čuvajte je u hladnom hodniku. Prija joj drenirana zemlja, jer će zbog mnogo vode istruliti koren. Ne zalivajte je mnogo.

Pročitajte još: Probajte nešto drugačije: I zvanično ovo je NAJRUŽNIJA sobna biljka

Ukoliko je žbun bogat već na proleće može da se dogodi da unutrašnost počne da propada. Moguće je i da počne opadanje listova. Ne plašite se - unutrašnjost biljke nema ovoljno svetla i to znači da je treba orezati.

Ako je unutrašnjost suva i opada lišće, biljka mora da se oreže.

Pom-pom orezivanje je jedan od najlakših načina, jer je savršen za biljke u žardinjerama, a idealna je i za biljke kojima su neke zgrane polomljene od težine snega.

Pom-pom orezivae je dobro za sve vrste četinara, zimzeleno šiblje, pa i niže drveće, kao i zelene ograde: šimšir, kalinu, tuju, tisu...

Pročitajte još: Ako ovu BILJKU unesete u svoj dom, nikada više NEĆETE VIDETI PAUKA

Savršen žbun Foto: Piksabej

- Prvo pogledajte biljku, pa uklonite sve grane koje su polomljene, suve ili ružne, a onda polako makazama formirajte loptu - kaže Srđan Egić.

Pročitajte još: Mala, VESELA, sneg joj ne smeta, a dan i noć joj je najbolja drugarica

Ukoliko "zabrljate" i kao neiskusan baštovan narušite oblik lopte napravite kupu ili piramidu, a prilikom sledećeg orezivanja spasite stvar.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas