Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Цвет за који се верује да доноси срећу: Дивно изгледа и мирише, а доступан је током целе године

Цвет који ће вам украсити дом

1684319636_profimedia-0699550805.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Лизијантус је доступан током читаве године, иако је најлепши крајем пролећа и почетком лета, када га има у изобиљу.

Такође познат по именима еустома, тексашко звонце, преријска линцура, тамноплави болеро, лажна ружа, јапанска ружа и преријска ружа, лизијантус се гаји као собна биљка, а у топлијим крајевима у врту као баштенска биљка и у жардињерама у комбинацији са другим цвећем.

Лизијантус се размножава резницама које се могу делити у јесен. Када се гаји из семена, за развој биљке је потребно 22 до 24 дана.

Препоручује се набавка садница лизијантуса са пупољцима. У крајевима са мразевима, сади се када прође опасност од њих, а у топлијим крајевима раније, на пример, у марту. Да би разгранате стабљике могле да се ослањају једна на другу, у врту се саднице саде на сунчано место са поподневном сенком, на размаку од 15 до 20 сантиметара. Мале саксије нису погодне за гајење, јер корење може да се уплете, а биљка се не развија.

За добар раст лизијантуса се препоручује неутрална до алкална земља са добром дренажом. То може да буде на пример кисела земља за цвеће, као што су азалеје.

Лизијантусу одговара земљиште које је стално влажно, али не треба да буде мокро, јер превише воде може да изазове развој гљивица и труљење. Залива се редовно, али умерено.

Како би имао јаке стабљике и велике цветове, лизијантус треба да се прихрањује за време пуног раста сваке две до три недеље. Препоручује се ђубриво за цвеће које има више калијума у односу на нитроген.

Зими се лизијантус ставља на хладније место, на температуру од око 10 степени. За време мировања се залива веома мало.

Да би се подстакло гранање и формирање лепог грма, лизијантус се пинцира (откида се врх). Расцветали врхови могу да постану превише тешки, и зато их треба везати уз невидљиво прстење или декоративне притке.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas