· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ

Девет МОЋНИХ тајних састојака за РАСТ ЦВЕЋА: Већину имате у кући, а ни не знате колико их биљке воле

Здраве биљке не настају случајно

1648556319_garden-g1dd8d48b6_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Да би расле јаке и зелене, биљкама су потребни сунце и вода, као и земљиште које има довољно хранљивих материја... и ту ступа на свену квалитетно ђубриво. Ми вам дајемо 10 најбољих предлога прихрану биљака које можете направити у домаћој радиности.

1. Пепео који остаје иза дрва

Дрвени пепео има висок садржај алкалија, што га чини одличним за неутрализацију киселог земљишта. Да бисте утврдили да ли ваше тло може имати користи од наношења дрвеног пепела, прво  купите комплет за пХ тест у било ком баштенском центру и тестирајте мали узорак земље из ваших баштенских гредица. Пре него што додате пепео у своју башту, уверите се да је потпуно хладан на додир.

2. Банане

Исеците коре од банане, а затим их закопајте у земљу када садите парадајз, грмове ружа или биљке зелене паприке. Садржај фосфора у корама ће обогатити земљиште и ојачати ваше биљке.

Прочитајте још: Да вам МУШКАТЛЕ цветају као луде, додајте ОВАЈ састојак уз ивицу саксије

3. Компостни чај

Јака доза компостног чаја може учинити чуда да побољша живахност ваших биљака. Ако већ имате гомилу компоста, корисно је да одвојите време да га скувате у течни раствор пун корисних микроорганизама. 

Отпад и бактерије у акваријумској води могу бити штетни за рибе, али су корисни за биљке

4. Сода вода

Шта чини соду хранљивијом за биљке више од воде из славине? Газирана вода садржи макронутријенте, укључујући угљеник, кисеоник, водоник, фосфор, калијум, сумпор и натријум, од којих су сви корисни за ваше зеленило. 

Фото: Пиксабеј

За доказ, не тражите даље од Универзитета Колорадо у Боулдеру, где су истраживачи заливали групу биљака содом за пиће током 10 дана; на крају су биљке са сода водом прерасле контролну групу. Трик, за оне који ово покушавају код куће, је да пустите да газирана вода мало испари пре него што је сипате на ваше биљке.

5. Вода из акваријума

Када дође време да промените воду у вашем акваријуму, размислите о изливању старе воде на своје биљке. Отпад и бактерије у акваријумској води могу бити штетни за рибе, али су корисни за биљке. Само водите рачуна да користите само слатку воду, а не слану воду, и примените је само на  украсне биљке , а не на оне јестиве.

6. Остаци кафе

Стари  талог од кафе има много намена у кући , али је посебно ефикасан као прихрана за биљке, захваљујући свом садржају калцијума, калијума, азота и фосфора. Пошто талог кафе закисељује тло, биљке које воле киселину као што су грмови ружа, зимзелене биљке и азалеје имају највише користи од третмана. Лагано посипајте свежу земљу у подножје биљке или је додајте на гомилу компоста, где ће се мешати са другим остацима хране и лишћем да би се створило богато тло.

7. Љуске од јаја

Због богатог садржаја калцијума, љуске јаја треба бацати у вашу башту, а не у канту за смеће . Исперите их, згњечите и додајте биљкама попут парадајза које често мучи недостатак калцијума. Или започните саднице у љусци јајета које су пажљиво преполовљене и испране. Када су саднице довољно велике за пресађивање, посадите их право у земљу, љуску и све; љуска ће се временом биоразградити. 

8. Листови чаја

Употребљени листови чаја садрже три хранљиве материје које су вам потребне за добро ђубриво: азот, калијум и калцијум. Поспите их на подножје ваше биљке да бисте повећали хранљиве материје које су повољне и за ваш буџет.

9. Трава

Додавање танког слоја покошене траве у ваш повртњак може  спречити раст корова и помоћи биљкама да задрже влагу. Покошену траву која је пуна семена корова треба компостирати уместо да се наноси директно у вашу башту - топлота из правилно одржаване компостне гомиле ће убити семе корова. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.