Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Драган, стручњак за преживљавање упозорава: Излетници, и добро познате биљке вас могу убити! (ФОТО)

Многи излетници током планинарења беру биљке, а Драган Миловановић саветује које су опасне.

1624961128_Dragan-Milovanovic.jpg
Драган Миловановић држи у руци индијску јагоду Фото: А. М.
Oglas

Ако видите ружу у природи знајте да је јестива. Једу се њене латице и од њих се прави слатко или ракија, а могу да се додају салати. Једе се и шипак, који је препун витамина Ц.

Прочитајте још: Биљке које расту у води: Заборавите неред од земље и пресађивање, потребна вам је само ваза! (ФОТО/ВИДЕО)

Већина корова је јестива

Индијска и дивља јагода
Уколико видите малу, црвену јагодицу немојте одмах да мислите да је дивља и да смете да је поједте.- Ако је плод на горе то је индијска јагода која је, чак, отровна, а ако је на доле, попут висибабе слободно је поједите.

Драган Миловановић је одличан познавалац самониклог биља. За излетнике има један савет - једите малине!

Коров се једе у пролеће!

- Већина корова је јестива. Међутим, ако се лети упутите у планину боље је да ништа не берете. Биљке су јестиве када су младе, а најбољи пример је маслачак. У пролеће се једу цвет, листови и корен. Сада су биљке добиле много целулозе и више нису јестиве. исто важи и за боквицу и остале јестиве корове који се једу само када су млади - каже Драган.

Једу се изданци бора и смрче

Уколико неко сада поједе маслачак неће добити тровање, али стомачне проблеме - да! Наиме, биљке су лети теже сварљивије него у пролеће.

У крајњој нужди
У крајњој нужди узмите корен од чичка. Пошто је тврд скувајте га или нарендајте.

Прочитајте још: Забодите ЗАРЂАЛЕ ЕКСЕРЕ у саксију и гледајте како вам биљка напредује великом брзином! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Од зимзеленог дрвећа могу да се једу изданци.

- Слободно узмите изданке смрче и бора, али не смете их помешати са тисок која је отровна. Од иглице смрче и бора прави се и чај који је пун витамина Ц - истиче Драган Миловановић.

Драган показује изданке бора и смрче Фото: А. М.

Лети смеју да се једу гљиве, уколико је време влажно па их има, али је боље не експериментисати ако нисте у друштву доброг познаваоца.

Зова и липа?
Зова и липа се беру искључиво до краја јуна.

Прочитајте још: Посадите ОВУ БИЉКУ на тераси или у башти, и дочекајте лето без КОМАРАЦА!

Лети се бере само лековито биље

- Лети је најпаметније брати лековито биље и бирајте оно које најбоље познајете. Рецимо, камилицу, хајдучку траву, кантарион, мајчину душицу, рузмарин... Лековито биље се бере у сред дана, када је најтолије јер тада испуштају активне супстанце због којих га и користимо. Дакле, немојте слушати друиде који су брали биљке у време пуног Месеца - шали се Драган Миловановић.

Махуне се једу када поцрне
Опрезно и са добро познатим биљкама, постоје отровна нана и хајдучка трава!

Међутим, и са добро познатим биљкама треба бити опрезан, јер постоји отровна нана, ак о ивеома опасна биљка која личи на хајдучку траву.

Жир је веома укусан

- Жир је веома укусан и може да се једе, али уколико се прави јело од њега мора да се испере у води како би изашли танини из њега. После тога може да се пече или прави брашно за хлеб. Међутим, водите рачуна да дуго остане у води, а не да га само исперете као парадајз - истиче Драган.

Када се жир пије као кафа онда се не испира у води.

Прочитајте још: Ставите ЈАЈЕ на дно саксије са цвећем и видећете НЕВЕРОВАТНЕ резултате! (ФОТО/ВИДЕО)

Често се у парку може видети дрво гледичија која има семење у дугачкој црној махуни. Јестиво је и укусно. Махуне могу да се једу живе или спреме као пасуљ.

Гомољ цвета локвања је преукусан Фото: А. М.

Прочитајте још: Мислите да СМРДИ? Ова биљка је најбољи БОРАЦ против КРПЕЉА

Локвањ је права посластица

Једна од најбезбеднијих и најукуснијих биљака је локвањ који се може видети у нашим рекама, језерима и барама.

- Његов гомољ је изузетно укусан и спрема се попут кромпира. Дакле, извучете га из воде и спремите прсте да полижете - закључује Драган Миловановић.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas