Oglas
· · Komentari: 0
PRIRODA

Dragan, stručnjak za preživljavanje upozorava: Izletnici, i dobro poznate biljke vas mogu ubiti! (FOTO)

Mnogi izletnici tokom planinarenja beru biljke, a Dragan Milovanović savetuje koje su opasne.

1624961128_Dragan-Milovanovic.jpg
Dragan Milovanović drži u ruci indijsku jagodu Foto: A. M.
Oglas

Ako vidite ružu u prirodi znajte da je jestiva. Jedu se njene latice i od njih se pravi slatko ili rakija, a mogu da se dodaju salati. Jede se i šipak, koji je prepun vitamina C.

Pročitajte još: Biljke koje rastu u vodi: Zaboravite nered od zemlje i presađivanje, potrebna vam je samo vaza! (FOTO/VIDEO)

Većina korova je jestiva

Indijska i divlja jagoda
Ukoliko vidite malu, crvenu jagodicu nemojte odmah da mislite da je divlja i da smete da je pojedte.- Ako je plod na gore to je indijska jagoda koja je, čak, otrovna, a ako je na dole, poput visibabe slobodno je pojedite.

Dragan Milovanović je odličan poznavalac samoniklog bilja. Za izletnike ima jedan savet - jedite maline!

Korov se jede u proleće!

- Većina korova je jestiva. Međutim, ako se leti uputite u planinu bolje je da ništa ne berete. Biljke su jestive kada su mlade, a najbolji primer je maslačak. U proleće se jedu cvet, listovi i koren. Sada su biljke dobile mnogo celuloze i više nisu jestive. isto važi i za bokvicu i ostale jestive korove koji se jedu samo kada su mladi - kaže Dragan.

Jedu se izdanci bora i smrče

Ukoliko neko sada pojede maslačak neće dobiti trovanje, ali stomačne probleme - da! Naime, biljke su leti teže svarljivije nego u proleće.

U krajnjoj nuždi
U krajnjoj nuždi uzmite koren od čička. Pošto je tvrd skuvajte ga ili narendajte.

Pročitajte još: Zabodite ZARĐALE EKSERE u saksiju i gledajte kako vam biljka napreduje velikom brzinom! (RECEPT/VIDEO)

Od zimzelenog drveća mogu da se jedu izdanci.

- Slobodno uzmite izdanke smrče i bora, ali ne smete ih pomešati sa tisok koja je otrovna. Od iglice smrče i bora pravi se i čaj koji je pun vitamina C - ističe Dragan Milovanović.

Dragan pokazuje izdanke bora i smrče Foto: A. M.

Leti smeju da se jedu gljive, ukoliko je vreme vlažno pa ih ima, ali je bolje ne eksperimentisati ako niste u društvu dobrog poznavaoca.

Zova i lipa?
Zova i lipa se beru isključivo do kraja juna.

Pročitajte još: Posadite OVU BILJKU na terasi ili u bašti, i dočekajte leto bez KOMARACA!

Leti se bere samo lekovito bilje

- Leti je najpametnije brati lekovito bilje i birajte ono koje najbolje poznajete. Recimo, kamilicu, hajdučku travu, kantarion, majčinu dušicu, ruzmarin... Lekovito bilje se bere u sred dana, kada je najtolije jer tada ispuštaju aktivne supstance zbog kojih ga i koristimo. Dakle, nemojte slušati druide koji su brali biljke u vreme punog Meseca - šali se Dragan Milovanović.

Mahune se jedu kada pocrne
Oprezno i sa dobro poznatim biljkama, postoje otrovna nana i hajdučka trava!

Međutim, i sa dobro poznatim biljkama treba biti oprezan, jer postoji otrovna nana, ak o iveoma opasna biljka koja liči na hajdučku travu.

Žir je veoma ukusan

- Žir je veoma ukusan i može da se jede, ali ukoliko se pravi jelo od njega mora da se ispere u vodi kako bi izašli tanini iz njega. Posle toga može da se peče ili pravi brašno za hleb. Međutim, vodite računa da dugo ostane u vodi, a ne da ga samo isperete kao paradajz - ističe Dragan.

Kada se žir pije kao kafa onda se ne ispira u vodi.

Pročitajte još: Stavite JAJE na dno saksije sa cvećem i videćete NEVEROVATNE rezultate! (FOTO/VIDEO)

Često se u parku može videti drvo gledičija koja ima semenje u dugačkoj crnoj mahuni. Jestivo je i ukusno. Mahune mogu da se jedu žive ili spreme kao pasulj.

Gomolj cveta lokvanja je preukusan Foto: A. M.

Pročitajte još: Mislite da SMRDI? Ova biljka je najbolji BORAC protiv KRPELJA

Lokvanj je prava poslastica

Jedna od najbezbednijih i najukusnijih biljaka je lokvanj koji se može videti u našim rekama, jezerima i barama.

- NJegov gomolj je izuzetno ukusan i sprema se poput krompira. Dakle, izvučete ga iz vode i spremite prste da poližete - zaključuje Dragan Milovanović.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas