Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ

Када се уносе собне биљке? Постоји један, најпоузданији ЗНАК

Собно, саксијско цвеће почетком јесени све лошије подноси температурне разлике између хладних ноћи и још топлих дана, због чега му се могу оштетити листови.

1632124369_shutterstock_1407853076.jpg
Фото: Шатер
Oglas

Изнели сте га из стана на пролеће, да би уживало у чарима лепог времена, баш као и ви, гледајући га како се шепури на сунцу у пуном сјају, али је сада време да га вратите у свој дом. Ово се посебно односи на палме, фикусе и драцене, као и на све врсте кактуса. Најбоље би било да их најпре преместите у хладовину, на неколико дана, па тек онда унесете у кућу.

Прочитајте још: ПЕТ начина да претворите ПЛАСТИЧНЕ саксије у ДЕКОРАТИВНЕ предмете који привлаче пажњу! (ФОТО)

Када се уноси цвеће у собу?

Звоно за узбуну укључиће се чим температура падне испод 10 степени - тада бисте морали све собно цвеће да унесете тамо где му је и место. Претходно уклоните са биљака суво лишће и нечистоће, да не бисте са њима унели и непожељне бубице, мушице или црвене паукове (они лако прелазе и на остале биљке) које му накнадно могу правити проблем. Оперите листове влажним сунђером, а цвеће које можете истуширајте, благим млазом воде, сачекајте да се осуши и распоредите по жељи, односно онако како је стајало у стану и пре изношења.

Прво очистите листове биљака!

Прочитајте још: Три биљке које садимо на јесен: Цветаће све до зиме

Ставите их у прозор Фото: Шатер

Потрудите се да га поставите уз прозор, да би имало довољно светла, које ће му нарочито бити потребно у првим данима након пресељења. Водите рачуна о томе да не буде на промаји, нити превеликој топлоти, јер то може проузроковати тамњење и опадање листова.

Прочитајте још: Јесен је време и за СМРДИБУБЕ: Постоји неколико решења

Кактуси

Ако вену листови?
Не плашите се ако приметите да поједини цветови почињу да вену, само додајте на врх ножа шећера у воду и подићи ће своје главице врло брзо. Немојте пресађивати цвеће уколико нема преке потребе за тим, а и тада га обавезно пребаците у мало већу саксију.

Посебно припазите кактусе, јер они не смеју да буду ни близу хладног пода. Заштитите их од зиме, и не дирајте до марта - у том периоду би требало да мирују. Ако имате застакљену терасу са благим извором грејања, слободно их оставите тамо, уживаће, незаливени.

Орошавајте цвеће

С друге стране, остало собно биље требало би да заливате, одстајалом водом, али знатно мање него лети, јер је процес фотосинтезе мањи.

Можете га повремено и орошавати, заливати чајем, водом у којој сте претходно скували јаја (богата је минералима), па повремено и пивом (папрат га највише “воли”).

Прочитајте још: Најскупље СОБНО ЦВЕЋЕ на свету, а нешто слично сви имамо у домовима! (ФОТО)

Почетком јесени, требало би и да прехраните биљке органским препаратима, одабраним према врсти лишћа и цветова. И оне, баш као и људи на преласку годишњих доба, пате од мањка минерала и витамина, које ћете им на овај начин надокнадити.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas