Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да негујете биљке током ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА? Шест корисних савета како да их заштитите од дехидратације

Током трајања тропских врућина обратите пажњу на собне биљке

1689939212_shutterstock_2138555163.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Температуре су овог лета запањујуће високе. Дуготрајни топлотни талас наставља да пржи. Ваша прва брига треба да буде брига о себи, међутим, можда се питате и како да се бринете о својим биљкама које су на отвореном. јер су многе подложне стресу и дехидрацији током продужених периода екстремних врућина.

1. Редовно заливање

Баш као што ми брзо дехидрирамо током врућине, тако је и нашим биљкама потребан пиовећан „унос течности“.
Препорука је да се биљке заливају чешће са фокусом на дубоко заливање, а не само прскање по површини.
Најбоље их је заливати рано ујутру или касно увече како би се минимизирало испаравање и уверите се да је вода допрла до зоне корена.
Проверавајте и влажност земље. Ако је горњи слој сув до (5 цм), онда је време да обезбедите течност својој биљци.

2. Малчарење за очување влаге

Дубоко заливање помаже у испоруци преко потребне влаге током топлотног таласа - а малчирање је кључ за задржавање те влаге током дана.
Нанесите слој органског малча, као што су ивер или слама, око основе ваших биљака. Малчирање помаже да се задржи влага у земљишту, смањује раст корова и регулише температуру земљишта. Такође спречава прекомерно испаравање и штити корење од директне сунчеве светлости.
Малч одличан изолатор за корење биљака током дужих периода врућине. Поставите око 5 цм малча око основе ваших биљака како бисте им помогли да регулипу температуру и ниво влажности.

3. Обезбедите им хлад и заклон

Ваше биљке ће, као и ви, имати користи ако могу да предахну у сенци и заштите се од јаког сунца.
Добра је идеја да обезбедите привремену сенку за ваше биљке које су најосетљивије на топлоту. Искористите старе чаршафе, неку тканину за сенку или сунцобране. Заштитом биљака од директне сунчеве светлости током најтоплијег дела дана, смањићете вероватноћу да буду под стресом због топлоте.
Смањење интензитета сунчеве светлости минимизира губитак воде кроз испаравање.

4. Заштитите их од ветра

Баш као што је вашим биљкама потребан одмор од сунца, користио би им и одмор од врућих ветрова.
Ако је топлотни талас праћен врућим и сувим ветром, важно је заштитити биљке, јер им тако омогућавамо да повећају отпорност од екстремних услова.
Ветар представља додатни притисак на биљу и додатно исушује оклно земљиште брже и од сунвца.

Можете окачити пластичну, дрвену или металну плоче изнад ваших рањивих биљака.

5. Избегавајте ђубрење

Када видите да се ваше биљке боре, можете инстинктивно интервенисати са ђубривом. Међутим, стручњаци упозоравају да то може да донесе више штете него користи током топлотног таласа.
Најбоље је избегавати ђубрење током топлотног таласа јер то може додатно оптеретити биљке. Уместо тога, усредсредите се на одржавање њихове хидратације и сачекајте да температуре падну пре него што наставите са ђубрењем.

6. Будите спремни за кречење

Други начин да се смањи топлотни стрес на дрвећу је да се окрече њихова дебла. Ово помаже да се сунчева светлост рефлектује од коре и смањује ризик од опекотина, посебно на воћкама и цвећу.
Ако имате дрвеће које је подложно топлотном стресу—на пример, дрво авокада—можда је време да извадите четкицу. Фарбањем стабла вашег дрвета, процесом познатим као бељење, можете спречити да осетљива стабла добију опекотине током топлотног таласа.

Процес укључује мешање једнаких делова беле унутрашње латекс боје са водом и наношење мешавине на дебло или било коју изложену кору користећи (по могућности) нову четкицу.
Ово је посебно корисно за млада стабла јер имају мекшу кору која је веома подложна опекотинама од сунца.

7. Пажљиво пратите своје биљке

Коначно, скок температуре значи да треба пажљиво пратити своје биљке док се време не захлади.

Пазите на увенуло лишће, жутило или смеђе лишће, јер то може указивати на дехидрацију или опекотине од сунца. У складу са тим прилагодите своју рутину неге, обезбеђујући додатну воду и сенку по потреби.

Биљке у саксији могу захтевати врхунску негу током топлотног таласа јер се суше брже од оних у земљи. Можда ћете морати да их заливате једном или чак два пута дневно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Запамтите, свака башта и свака биљна врста су различите, тако да ћете можда морати да прилагодите ове смернице како би одговарале вашој специфичној ситуацији.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas