Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦВЕТНИЦА

Како да вам АМАРИЛИС цвета током целе зиме? Кључ је у времену садње (ФОТО)

Амарилис је цвет који доноси радост у мрачним, зимским данима.

1628770848_amaryllis-4777679_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Ако сте љубитељ цвећа, децембар, јануар и фебруар могу бити прилично мрачни. Букети купљени у продавници могу мало помоћи, али увек изгледају помало тужно. Не жудимо само за цвећем. Ту су и њихова свежина и енергија.

Амарилис

Нема потребе да проживите зиму без цвећа. Амарилис ће вам олакшати да испуните дом цвећем и омогућава вам да уживате у неговању биљке од луковице до цветања.

Прочитајте још: Ево како да сами тестирате ПХ вредност земљишта: Разлог број један за слабе и болесне биљке! (ТЕСТ)

Амарилис (тачније назван Hippeastrum) су цветне луковице величине грејпа које потичу из тропских и суптропских региона Мексика, Кариба и Јужне Америке. У подручјима без мраза могу се узгајати на отвореном и цветати током летњих месеци. Али велика већина луковица амарилиса продаје се у касну јесен за узгој у затвореном простору. Њихово природно време цветања је између децембра и марта.

Уз мало планирања, можете уживати у амарилису целе зиме. Да би вам зимски месеци били испуњени цвећем, можете почети са само пет луковица амарилиса. Ево како то учинити.

Одаберите 4 или више различитих сорти амарилиса

Генетика има улогу у одређивању када биљке цветају. 

Неке сорте цветају брже од других. Ако луковице купујете на основу времена када цветају, цвеће се може отварати током месеци, а не недеља.

Сваког месеца посадите једну или више луковица амарилиса

Сезону амарилиса започните рано цветајућим луковицама са јужне хемисфере. Обично им је потребно око 4 недеље за цветање, па је за време празничног цветања време за садњу ових луковица почетак новембра.

Луковице амарилиса које се производе на северној хемисфери почињу да цветају у јануару. Прво посадите најраније цветајуће сорте и завршите са најновијим. Планирајте да засадите три серије луковица у размаку од 3 недеље, почевши од средине децембра.

За контролу брзине раста користите топлоту и светлост

Пре него што посадите луковице, држите их на тамном, хладном месту са добром циркулацијом ваздуха (не складиштите их у пластичној кеси). Када се луковице пресаде у саксију, идеално је имати две различите зоне узгоја, обе са добрим, индиректним светлом. Ово ће вам омогућити да прилагодите време цветања успоравајући раст или га подстичући. Оне у топлијој зони ће брже напредовати.

Након што вам амарилис процвета, можете продужити време цветања тако што ћете цветове хладити. Уверите се да никада нису на директној сунчевој светлости, а ако је могуће, саксију пребаците у хладнију просторију преко ноћи. Други начин уживања у амарилису је као резано цвеће. У вази трају исто колико и у саксији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas