Oglas
· · Komentari: 0
CVETNICA

Kako da vam AMARILIS cveta tokom cele zime? Ključ je u vremenu sadnje (FOTO)

Amarilis je cvet koji donosi radost u mračnim, zimskim danima.

1628770848_amaryllis-4777679_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Ako ste ljubitelj cveća, decembar, januar i februar mogu biti prilično mračni. Buketi kupljeni u prodavnici mogu malo pomoći, ali uvek izgledaju pomalo tužno. Ne žudimo samo za cvećem. Tu su i njihova svežina i energija.

Amarilis

Nema potrebe da proživite zimu bez cveća. Amarilis će vam olakšati da ispunite dom cvećem i omogućava vam da uživate u negovanju biljke od lukovice do cvetanja.

Pročitajte još: Evo kako da sami testirate PH vrednost zemljišta: Razlog broj jedan za slabe i bolesne biljke! (TEST)

Amarilis (tačnije nazvan Hippeastrum) su cvetne lukovice veličine grejpa koje potiču iz tropskih i suptropskih regiona Meksika, Kariba i Južne Amerike. U područjima bez mraza mogu se uzgajati na otvorenom i cvetati tokom letnjih meseci. Ali velika većina lukovica amarilisa prodaje se u kasnu jesen za uzgoj u zatvorenom prostoru. NJihovo prirodno vreme cvetanja je između decembra i marta.

Uz malo planiranja, možete uživati u amarilisu cele zime. Da bi vam zimski meseci bili ispunjeni cvećem, možete početi sa samo pet lukovica amarilisa. Evo kako to učiniti.

Odaberite 4 ili više različitih sorti amarilisa

Genetika ima ulogu u određivanju kada biljke cvetaju. 

Neke sorte cvetaju brže od drugih. Ako lukovice kupujete na osnovu vremena kada cvetaju, cveće se može otvarati tokom meseci, a ne nedelja.

Svakog meseca posadite jednu ili više lukovica amarilisa

Sezonu amarilisa započnite rano cvetajućim lukovicama sa južne hemisfere. Obično im je potrebno oko 4 nedelje za cvetanje, pa je za vreme prazničnog cvetanja vreme za sadnju ovih lukovica početak novembra.

Lukovice amarilisa koje se proizvode na severnoj hemisferi počinju da cvetaju u januaru. Prvo posadite najranije cvetajuće sorte i završite sa najnovijim. Planirajte da zasadite tri serije lukovica u razmaku od 3 nedelje, počevši od sredine decembra.

Za kontrolu brzine rasta koristite toplotu i svetlost

Pre nego što posadite lukovice, držite ih na tamnom, hladnom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha (ne skladištite ih u plastičnoj kesi). Kada se lukovice presade u saksiju, idealno je imati dve različite zone uzgoja, obe sa dobrim, indirektnim svetlom. Ovo će vam omogućiti da prilagodite vreme cvetanja usporavajući rast ili ga podstičući. One u toplijoj zoni će brže napredovati.

Nakon što vam amarilis procveta, možete produžiti vreme cvetanja tako što ćete cvetove hladiti. Uverite se da nikada nisu na direktnoj sunčevoj svetlosti, a ako je moguće, saksiju prebacite u hladniju prostoriju preko noći. Drugi način uživanja u amarilisu je kao rezano cveće. U vazi traju isto koliko i u saksiji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas