Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
биљке

Како се гаји АЛОЕ ВЕРА? Има користан гел, а не захтева много неге

Алое вера се обично узгаја као собна биљка, а стекла је велику популарност јер је гел од њених листова умирујуц́и мелем за кожу.

1627389446_Depositphotos_79635078_s-2019-2-.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Постоји преко 300 врста Алое вере, али она која се најчешће узгаја као собна биљка је Алое барбаденсис млинар. Има густе листове прекривене воденим гелом, ивице су им неравне и имају бодље по себи. 

Прочитајте још: Грчка тераса за право летње уживање: Мало улагања и још мање посла око ње

Цветови се појављују се високим петељкама, у нијансама жуте, црвене или наранџасте. Младе биљке углавном не цветају, а алоји која се узгаја као собна биљка могу да требају и године да произведе цветну стабљику.

Нега алое вере

Алое вери је потребно песковито или шљунковито земљиште. Цветање се јавља крајем пролећа или почетком лета.

Светлост и алое вера

Алое вера мора да буде на месту које је осветљено индиректном сунчевом светлошћу. Директно сунце може да јој опече листове.

Прочитајте још: Собно цвеће ПИНК боје: Шест биљака које плене живописним шарама! (ФОТО/ВИДЕО)

Тло и алое вера

Тло мора да буде добро дренирано. У свом природном станишту, алоја углавном расте на падинама, тако да јој је у том случају загарантована добра дренажа. Да бисте обезбедили дренажу у саксији, можете да користите посебну земљу за кактус или умешате мало перлита или крупног песка и тако направите своју мешавину.

Заливање алое вере

Алое вера се добро носи са сушом, али воли да се редовно залива. Важно је да омогућите земљишту да се потпуно исуши између заливања. Уколико биљку предуго оставите сувом, лишће ће се лагано смежурати. Опоравиће се када се залије, али дуготрајна суша или превише воде, проузроковаће да лишће пожути.


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas