· · Komentari: 0
biljke

Kako se gaji ALOE VERA? Ima koristan gel, a ne zahteva mnogo nege

Aloe vera se obično uzgaja kao sobna biljka, a stekla je veliku popularnost jer je gel od njenih listova umirujući melem za kožu.

1627389446_Depositphotos_79635078_s-2019-2-.jpg
Foto: Deposit

Postoji preko 300 vrsta Aloe vere, ali ona koja se najčešće uzgaja kao sobna biljka je Aloe barbadensis mlinar. Ima guste listove prekrivene vodenim gelom, ivice su im neravne i imaju bodlje po sebi. 

Pročitajte još: Grčka terasa za pravo letnje uživanje: Malo ulaganja i još manje posla oko nje

Cvetovi se pojavljuju se visokim peteljkama, u nijansama žute, crvene ili narandžaste. Mlade biljke uglavnom ne cvetaju, a aloji koja se uzgaja kao sobna biljka mogu da trebaju i godine da proizvede cvetnu stabljiku.

Nega aloe vere

Aloe veri je potrebno peskovito ili šljunkovito zemljište. Cvetanje se javlja krajem proleća ili početkom leta.

Svetlost i aloe vera

Aloe vera mora da bude na mestu koje je osvetljeno indirektnom sunčevom svetlošću. Direktno sunce može da joj opeče listove.

Pročitajte još: Sobno cveće PINK boje: Šest biljaka koje plene živopisnim šarama! (FOTO/VIDEO)

Tlo i aloe vera

Tlo mora da bude dobro drenirano. U svom prirodnom staništu, aloja uglavnom raste na padinama, tako da joj je u tom slučaju zagarantovana dobra drenaža. Da biste obezbedili drenažu u saksiji, možete da koristite posebnu zemlju za kaktus ili umešate malo perlita ili krupnog peska i tako napravite svoju mešavinu.

Zalivanje aloe vere

Aloe vera se dobro nosi sa sušom, ali voli da se redovno zaliva. Važno je da omogućite zemljištu da se potpuno isuši između zalivanja. Ukoliko biljku predugo ostavite suvom, lišće će se lagano smežurati. Oporaviće se kada se zalije, ali dugotrajna suša ili previše vode, prouzrokovaće da lišće požuti.


Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.