Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало

Спатифилум је вишегодишње, собно цвеће, а носи порекло из тропских кишних шума Јужне Америке и Индонезије. Други назив за ову биљку је "женска срећа" или "месечев цвет"

1670597911_shutterstock_2134816045.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Елегантним изгледом краси ентеријер, па је чест део бројних домова. 

Имају велике, сјајне, овалне листове, а уколико ову биљку чувате у кући цветаће током целе године. Брига о њима је релативно лака. Обезбедите биљци умерено влажно земљиште и филтрирану сунчеву светлост и пружиће вам прелепе цветове.

Нега спатифилума

Светлост

Спатифилуму је потребно сунце, али не и директна сунчева светлост. Ово су биљке које воле сенку у својим изворним стаништима, али им у затвореном простору треба мало више филтрираног светла. Уколико имате прозор окренут према истоку то је идеално место за "женску срећу" у вашој куц́и.

Прочитајте још: Најпопуларнија биљка током празника: Како се чува БОЖИЋНА ЗВЕЗДА?

Земљиште

Ове биљке су пореклом из тропских услова у којима је тло препуно пропадајуц́ег биљног материјала, тако да ц́ете постиц́и најбољи успех са земљиштем које опонаша овај састав. Поред тога, биљка је такође веома осетљива на превише влажно земљиште, па обавезно изаберите мешавину која добро дренира, пиште Тхе Спруце.

Вода

Мање је више када је у питању спатифилум. Колико да заливате спатифилум зависи од величине посуде и брзине отицања земље, али, генерално, заливајте када се горњи центиметар земље осуши. Зими смањите заливање, али никада не дозволите да се земља потпуно осуши. Ако је ваша вода код куц́е јако хлорисана, добра је идеја да користите филтрирану воду.

Прочитајте још: Магични цвет који цвета само ЈЕДНУ НОЋ у години: Да ли знате о коме је реч?

Народно веровање о спатифилуму или "женској срећи"

Спатифилум везује легенда о женској срећи. Жене су током времена од кад је спатифилум део њихове куће  примећивале одређене животне промене. Највише су се одражавале на љубавном пољу, па је настало веровање да спатифилум доноси срећу неудатим девојкама односно партнера о коме су маштале. Зато се верује да ово цвеће доноси срећу припадницама лепшег пола, па је у народну остао познат као ,,женска срећа”!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas