· · Komentari: 0

Najpopularnija biljka tokom praznika: Kako se čuva BOŽIĆNA ZVEZDA?

Božićnu zvezdu svi vole zbog prelepih crvenih vrhova za koje kažu da su najbogatiji praznični cvetovi

1670160538_shutterstock_339158024.jpg
Foto: Shutterstock

Ono što mnogi ne znaju jeste da najlepši deo ove sobne biljke nisu cvetovi, već ukrasni listovi, dok cvet čine one sitne zelenožute bobice u sredini.

Gornji crveni listovi su izuzetno dekorativni, a mogu biti i roze i žuti. Donje lišće je zelene boje. Poinsetija, kako glasi baštovansko ime ove omiljene biljne vrste, može biti i krem bela. Ime je dobila po Džoelu Poinsetu koji je poslao prve biljke iz Centralne Amerike u Filadelfiju. Tamo su počeli da je razmnožavaju i reklamiraju kao ukras za Božić i Novu godinu.

Pročitajte još: Magični cvet koji cveta samo JEDNU NOĆ u godini: Da li znate o kome je reč?

Meksička legenda kaže da je jedna siromašna devojčica poželela da ukrasi oltar u crkvi pred Božić, a imala je samo neki korov koji je ubrala kraj puta. Pred okupljenim vernicima, on se čudom pretvorio u prelepu biljku tamnozelenog i crvenog lišća - poinsetiju.

Božićna zvezda voli svetlo mesto, ali je treba zaštititi od direktnog sunca. Važno je da ne bude u pretoploj prostoriji - maksimum neka bude 20 stepeni, a prijaće joj i niže od toga. Najgore što možete da uradite jeste da poinsetiju stavite u blizinu radijatora. Nemojte je ni pomerati s mesta na mesto, jer može odbaciti cvet.

Biljka se zaliva jednom nedeljno, a prihranjuje jednom mesečno, tečnim đubrivom. Ako je negujete ispravno, biće vam puna ukrasnih listova sve do februara ili marta. Tada će ući u period mirovanja, pa se nemojte uplašiti kad odbaci listove.

Skratite joj izbojke na dužinu od oko 10 do 15 centimetara. U proleće je presadite u novi supstrat i iznesite na balkon ili u baštu, s tim što mora biti stavljena u senku. Prihranjujte je svake dve nedelje.

Pročitajte još: Biljka koje se nekada koristila protiv VRADžBINA I VAMPIRA: Verovalo se da može da otera natprirodne sile, a ima i brojna lekovita dejstva

Svako može da razmnoži poinsetiju ako zna par važnih pravila. Prvo, kad se grančica dužine oko 10 cm odseče, treba je potopiti u toplu vodu na par sati. Zatim se gračica pospe hormonom za ožiljavanje, pa zasadi u mešavinu zemlje i peska. Pelcer mora da bude na sobnoj temperaturi.

Biljka sa koje je uzet pelcer može da strada ako se ne zaštiti kako treba. To se postiže pepelom od cigarete. NJime treba posuti mesto reza kako bi zasušilo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.