Oglas
· · Komentari: 0
rođendan

Preko sedam decenija BORBE SA VETRENJAČAMA: Danas opština Novi Beograd SLAVI ROĐENDAN

Ima gradova koji su toliko stari da se ne može sa sigurnošću tvrditi kada su nastali

1649678547_buildings-5698037_1280.jpg
Photo:Pixabay
Oglas

Ipak, Novi Beograd nije takav grad. NJegovi stanovnici tačno znaju datum "rođenja" njihovog grada - 11. April 1948. Tada je na velikom močvarnom području sa druge strane Save započela izgradnja Novog Beograda.

Iako se još tridesetih godina prošlog veka razgovaralo o izgradnji Novog Beograda, sve je palo u vodu kada je izbio Drugi svetski rat. Objekti koji su pre rata izgrađeni na teritoriji današnjeg Starog Sajmišta, tokom rata su pretvoreni u logore u kojima je nastradao veliki broj Jevreja. Kada je rat završen, tadašnja vlast je odlučila da se ideja o modernom gradu sprovede u delo, te su 11. aprila 1948. godine počeli prvi radovi.

Najveću prepreku za izgradnju stvaralo je močvarno zemljište koje je bilo tada veoma teško isušiti, pa je posipano peskom iz Save i Dunava kako bi se izdiglo iznad plavnih rečnih i podzemnih voda. Samo tokom prve tri godine, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na njegovoj izgradnji.

Tri godine posle Drugog svetskog rata, napravljeni su temelji Novog Beograda koji danas poznajemo. Prvi izgrađeni objekat bila je zgrada Radničkog univerziteta, današnja Politehnička akademija koja je svečano otvorena 29. novembra 1949.

PROČITAJTE JOŠ: Na mestu današnjeg TRGA REPUBLIKE, nalazila se STAMBOL KAPIJA: Evo koju jezivu TAJNU krije!

Prvi Novobeograđani smešteni su 1950. u delimično izgrađenim Paviljonima, te je sa svega 8.000 stanovnika 1952. osnovana opština Novi Beograd. Nedugo zatim su završeni Paviljoni, Palata federacije, KBC Bežanijska kosa i Studentski grad.

PROČITAJTE JOŠ: MISTERIJA DUGA ŠEST VEKOVA: Šta se KRIJE ispod Smederevske tvrđave? (VIDEO)

Močvarno tlo koje se nalazilo na teritoriji današnjeg Novog Beograda, zamenjeno je dugim ulicama i bulevarima, sa visokim stambenim zgradama raspoređenim u blokove. Tu se nalaze Palata Srbija, Beogradska arena, Sava centar, najveći tržni centri, sedišta većine banaka, domaćih i stranih firmi...

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas