Oglas
· · Komentari: 0
cveće i proleće

SAVRŠENA BAŠTA čak iako ste početnik: Kako USPEŠNO UZGAJATI cvetni vrt u proleće

Baštensko cveće može postati strast, ali može biti i neodoljiva rekreacija, posebno ako se prvi put počinjete bavite time

1649920769_garden-721923_1280.jpg
Photo:Pixabay
Oglas

Postoje milioni biljaka koje možete izabrati i još više načina da ih kombinujete, a neiskusni baštovani možda ne znaju odakle da počnu. Najbolje je da prvu godinu počnete sa malim biljkama i ne brinite da ćete pogrešiti. Kako vreme odmiče, možete da prilagodite svoju baštu, iskopavajući ono što nije uspelo u godini i prihvatajuć i ono što je dobro prošlo.

Pronaći ćete baštenski stil i biljke koje vas čine srećnim, a otkriće šta je to može biti neočekivano zadovoljstvo. Za više saveta o usavršavanju sopstvene cvetne bašte, počnite sa savetima u nastavku.

1.Pokrenite svoju baštu

Kada prvi put započnete svoju baštu, stvaranje dobrog tla trebalo bi da bude vaš primarni fokus — na kraju krajeva, ono će poslužiti kao osnova rasta za sve što dodate svojoj bašti. Počnite sa testom tla u oblasti koju ste odabrali za svoju baštu — u zavisnosti od tih rezultata (na primer da li je tlo kiselije ili alkalnije) imaćete bolju predstavu o tome šta treba da dodate svojoj mešavini zemljišta da biste napravili to je najbolja moguća mešavina.

Photo:Pixabay

Odabir prave lokacije je još jedan ključ za uspešan cvetni vrt. Većina cveća uspeva na punom do delimičnom suncu, tako da je važno da izaberete mesto koje ima dovoljno svetlosti kako biste poboljšali vaše cvetanje. Pored toga, poželećete da izaberete mesto koje je udaljeno od drugih aktivnosti u vašem dvorištu - nema ništa gore od toga da se vaši teško stečeni cvetovi zgaze tokom roštiljanja u dvorištu.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Ako je ovo vaša prva bašta, verovatno je najbolje da počnete sa malim cvećem. Zauzimanje velike bašte može brzo postati neodoljivo, a može vas čak i potpuno odbiti od ideje. Isto tako, ako je prostor problem, razmislite o pokretanju kontejnerske bašte. Ovo je izvodljiva opcija, čak i ako živite u stanu ili stanu gde probijanje nije opcija.

02. Odabir godišnjeg cvetanja

Mnogi od najlepših cvetova u bašti su jednogodišnje, što znači da ih treba saditi svake godine. To uključuje omiljene obožavaoce kao što su dan-noć, petunije, impatiensi i neveni, koji su cenjeni zbog briljantne boje koju dodaju pejzažu.

Photo:Pixabay

Srećom, neke jednogodišnje biljke se samoseju, ili ono što profesionalni baštovani vole da zovu „dobrovoljci“. Većinu vremena, ovi cvetovi će sami zasejati (ponekad uz malu pomoć vetra ili obližnjih ptica) i proizvoditi prelepe biljke iz godine u godinu.

Zatim, tu je dvogodišnje cveće, kao što su lisičarka i crnooka suzana. Ove biljke imaju dve sezone rasta u svom životnom ciklusu, jednu godinu fokusiranu na lišće i proizvodnju hrane, a sledeću na cveće i seme. Nakon ovog vremena, oni će se zasejati tako da proces može početi iznova.

PROČITAJTE JOŠ: Preko sedam decenija BORBE SA VETRENJAČAMA: Danas opština Novi Beograd SLAVI ROĐENDAN

03. Izbor višegodišnjih biljaka

Višegodišnje biljke i cveće čine da bašta izgleda sve bolje sa godinama jer se vraćaju svake godine (iako su neke ograničene na samo nekoliko godina). Pored toga, uvek postoje nove trajnice koje treba isprobati i nove tehnike koje treba naučiti, tako da su mogućnosti za rast zaista beskrajne za kućnog baštovana.

Photo:Pixabay

Odabir pravih biljaka za vašu baštu i održavanje njihovog rasta iz godine u godinu je ono što čini višegodišnje baštovanstvo tako prijatnim putovanjem za baštovana. NJihova briga uključuje podelu kako bi proizveli veće useve i saznanje kada da ih skrate nakon što im se sezona rasta završi. Uz posebnu pažnju, trajnice će biti oslonac u vašim cvetnim krevetima.

04. Uzgajanje uspešnih ruža

Nekako su ruže loše ocenjene zbog toga što ih je teško uzgajati, ali zapravo je suprotno. Iako možda nikada nećete uzgajati nagrađivanu ružu čaja, većina grmova ruža će uspevati u skoro svakom vrtnom okruženju. Ključ uspešnog ružičnjaka leži u odabiru sorti koje će cvetati u vašem kraju i da im dajete puno sunca.

Photo:Pixabay

Pored toga, nekoliko saveta za održavanje će vam pomoći na putu. Ako znate kako i kada da obrezujete ruže, vaše biljke će biti zdrave, srećne i bogato cvetati. Takođe ćete želeti da ih pravilno pripremite za zimu tako što ćete odrezati biljku i, u nekim slučajevima, zaštititi je od oštrih vremenskih uslova.

05. Dodavanje trave za zimsku teksturu

Ukrasne trave skupljene iza malog zida od cigle i klupe

PROČITAJTE JOŠ: LEPOTICA O KOJOJ SE I DANAS PRIČA: Ko je bila prava Zona Zamfirova? 

Teško je setiti se vremena kada ukrasne trave nisu bile deo svake bašte u dvorištu. Čak i ako ne možete da razlikujete različite vrste, i dalje možete da cenite neophodnu teksturu, kontrast i vizuelni interes koji donose u baštu.

Najbolja vest: Nijedna biljka ne može biti lakša za uzgoj. Mnogim ukrasnim vrstama trave je potrebno malo ili nimalo nege osim malog povremenog zalivanja, što ih čini odličnom opcijom čak i za najpočetnike uzgajivače.

Photo:Pixabay

Ukrasne trave mogu da funkcionišu kao pozadina za vaše cveće, da služe kao dekorativna prepreka privatnosti za vaše dvorište, pa čak mogu da unesu boju u baštu tokom cele godine. NJihovo korišćenje produžava vašu baštu do jeseni kada će mnoge vrste trava dostići vrhunac—a neke čak mogu da vam donesu radost i tokom zime.

PROČITAJTE JOŠ: Jedan od simbola BEOGRADA: Da li znate kojih ŠEST GRADOVA se nalazi na spomeniku KNEZU MIHAILU i zbog čega?

06.Završetak sa cvetanjem drveća i žbunja

Cvetajuće drvo sa malim ružičastim cvetovima koje raste preko bašte

Nekoliko cvetnih bašta se sastoji samo od cveća. Drveće, žbunje i vinova loza su svi neophodni dodaci koji pomažu u stvaranju baštenske arhitekture i dobrih kostiju. Pored toga, mnoge dostupne sorte takođe cvetaju same ili svojim lišćem dodaju boju i teksturu sceni.

Photo:Pixabay

Takođe možete privući ptice i leptire sa pravim izborom grmova (poput hortenzije ili drena), što će zauzvrat pomoći da se oprašite i zasejate vaš izbor cveća, poboljšavajući opšte zdravlje vaše bašte. Prizemni pokrivači su još jedan neverovatan resurs - oni mogu da prekriju baštu ili da ograde baštu, kao i da vas vode duž staze.

Na kraju krajeva, veoma je lako kombinovati bilo koji ili sve ove elemente da biste stvorili mešovitu baštu koja će vas interesovati tokom cele godine.

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas