· · Коментари: 0
ЈЕЛКА

Одрадила је своје: ЈЕЛКУ са бусеном посадите поштујући правила или је поклоните

Судбина јелке зависи од вас: можете да је баците, засадите или дате стручњацима.

1607416839_JELKAzasadjena.jpg
Фото: А. М.

Уколико сте намерно купили јелку са бусеном, јер размишљате о њеној судбини онда почните полако са припремама.

Прочитајте још: Ово је 10 занимљивих чињеница о мушкарцима које нисте знали

Фото: Депозит

Први корак је да скинете новогодишње украсе или део њих и да је изнесете из дневне собе на терасу. Идеално би било да је прво изнесете на застакљен балкон, на којем би остала неколико дана, а онда и на отворену терасу. Уколико немате ове услове изнесите је после празника у ходник који има природно светло.

Јелка се не сади када је температура минус.

Следећи корак је да одаберете идеалан дан. Јелка се не сади када пада снег, дува ветар или је температура испод нуле. Када је земља смрзнута - ништа се не сади.

Чим уграбите топао дан ископајте кружну дубоку рупу. Рупа треба да буде мало дубља од бусена, а идеално би било да буде 30 сантиметара дубља 

Прочитајте још: Маца или куца? Зашто не би узели ПСА који воли МАЧКЕ?

Било би савршено када би набавили стајњак или ђубриво које ће пријати зимзеленом дрвету. Ђубриво се сипа у рупу и помеша са мало земље, па распореди по рупи.. Убаците бусен и поспите мало земље. Притисните земљу, па убаците нови слој. Ово треба да радите да се не би створиле рупе у земљи.

Анкеровање
Уколико јелка није баш мала набавите и три штапа којима ћете је анкеровати. Они се распореде око јелке и повеже се траком. Ово ће је заштитити од ветра.
Направите чанак око јелке, да отиче вода.

Када то завршите око земље направите "чанак" који ће за воду. Обилно је залијте слабим млазом и незаборавите да то радите и наредних дана. Било би добро да анкерујете јелку и да је окружите жицом, јер ћете је тако спасити од паса и осталих који могу да оштете младо стабло.

Прочитајте још: Да ли псе треба облачити зими или их крзно довољно греје? Шта је исправно?

Уколико вам све ово изгледа тешко или је у вашем крају температура данима испод нуле - увек можете да је однесете у комунално предузеће или расадник који ће о њој бринути.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.