Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОЧАЈНИЦА

Ова биљка је највећи, лековити ПРИЈАТЕЉ ЖЕНА: Како се ГАЈИ ВИРАК у башти

Вирак је занимљива биљка коју можете да гајите на отвореном или у кући, посебно на сеновитим местима.

1615890739_Capture.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ Круна ВД
Oglas

Осим што има атрактиван изглед, веома је позната биљка у народној медицини и фармацији због свог снажног дејства на различите женске проблеме.

Вирак се често користи као покривач тла, а лепо изгледа и као украс за ивичњак. Поред тога, предивно изгледа у венцима и букетима, било у свеже резаном или сушеном облику.

Реч је о атрактивној, вишегодишњој биљци пореклом из Турске и Карпатских планина, висине свега 15-30 цм.

У касно пролеће и почетком лета, вирак производи готово неприметне цветиће.

Некада су се у медицинске сврхе користили корен и лишће вирка који су се сакупљали у лето, а најчешће за лечење модрица и зацеливање рана, док се чај користио за ублажавање менструалних болова код жена.

Кажу да је вирак биљка за све женске проблеме, а све чешће се налази на листи препорука многих гинеколога.

Данас га користе у алтернативној медици као веома ефикасно средство које помаже код упала, неплодности, крварења.

Најновија истраживања показују да вирак спречава многе врсте бактерија, а посебно стафилококу која је постала отпорна на многе антибиотике.

Поред тога, вирак има и антивирусна својства. Одличан је борац против гљивица, бактеријског вагинитиса и других инфекција, пише гарденинг кноw хоw.

Како се гаји вирак

Вирак најбоље успева у регијама са хладнијим летима и на влажним, плодним земљиштима. Уколико се гаји у топлијим крајевима, иако може да поднесе доста сунца, боље се развија на сеновитим местима.

Може да се сади на отвореном, чим прође свака опасност од мраза. Семе треба да буде мало прекривено земљом и добро заливено. По жељи, може да се направи расад у затвореном, па да се расади напоље за четири до шест недеља.

Реч је о веома отпорној биљци, врло скромних захтева. Не тражи посебну негу, нити много прихране. Редовно заливање је потребно само ако је биљка смештена на сунцу или у време екстремним врућина. Чак би и тада требало да буде довољно само влажење тла, не и претерано заливање, јер вирак не воли да живи у води.

Уколико се деси период високих температура са великим процентом влаге у ваздуху може доћи до гљивичних обољења. То се решава осигуравањем одговарајуће циркулације ваздуха, што ће омогућити да се тло мало осуши.

Иако му лишће остаје полу-зимзелено током целе зиме, требало би да се уклоне старији листови док не поцрне.

И то је све. 

Вирак можете да размножавате семеном или дељењем бокора у пролеће или на јесен.

                            ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas