Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОЈА БАШТА

Ове биљке наши стари никада нису садили у дворишту: Туја на окућници лоше утиче на децу, ОРАХ у дворишту доноси СМРТ

Наши стари веровали су у моћ биљака и дубоко поштовали предања из далеке прошлости која су наследили о њима.

1615966240_Capture.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ СЕТ Креатор
Oglas

Поред ‘добрих’ биљака – оних које доносе мир и благостање кући, а здравље укућанима, људи на овим просторима у прошлости имали су и низ дрвећа које су сматрали ‘злим’, које су поштовали, али га се и те како и бојали!

Народ верује да свака биљка носи неко значење. Много од тих веровања сачувало се до данашњих дана, па и савремени људи знају да је на пример, храст од којег се прави бадњак посебан, да је врба жалосна, а дрен здрав.

Представљамо вам биљке које су наши стари сматрали лошим, за које су веровали да предвиђају несрећу или макар да их се треба чувати и никако их не садити у дворишту! Веровања о биљкама сакупио је портал Народна медицина.

Багрем
Багрем није добро дрво. Стари кажу да не треба да буде близу куће. Стари су багрем звали “нерод” (“без рода”), а калемљење овог дрвета сматрали су скрнављењем.

Бреза
Људи верују да је бреза проклето дрво јер су Исуса Христа шибали брезовим гранама. Од овог дрвета су правили метле, а о Ивањдан и Петровдан “лиле” – бакље од суве коре.

Брекиња
Слично, људи верују да је Исус разапет на крсту од брекињиног дрвета и зато је ријеч о још једном уклетном дрвету. Плодови се никада не једу свјежи, а само дрво се не сијече, нити се њиме ложи ватра.

Ко би одсекао брекињу, кажу стари, разболио би се, или укочио, или напрасно умро. Ако се нека грана сама одломи, од тог дрвета се праве јармови, или чунови за разбој.

Зова
Код старих Словена, а и код неких других народа, зова је демонско дрво. Кора, лист, цвет и плод имају примену у народној медицини. На осушеном дрвету зове, зими, расте лековита печурка позната под именом Јудино уво.

Орах
Ораси су саставни део поставке на столу за Бадњи дан и Божић. Реч је о дрвету које је изазивало велико поштовање, али и страх код наших старих. Веровало се да није добро имати орах у близини куће, како због жила које могу да сруше дом, тако и због сенке која пада на кућу, а за коју се веровало да предвиђа смрт. Слично, није добро седити у хладовини ораховог дрвета.

Туја
Туја се садила по гробљима и далеко од куће, јер је отровна. Када се налази на окућници, утиче лоше на децу и она често поразбољевају, а да ни сами не знају од чега.

                           ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas