Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНИ САВЕТИ

Ово су БИЉКЕ од којих КОМАРЦИ БЕЖЕ као луди: Ево како да их се отарасите и на отвореном, док роштиљате

Са лепим временом, након обилних падавинама, дошле су и највеће људске крвопије - комарци!

1621507572_e40fe28c5da7e81cc7aae8c0be6ab8a3bfc090f4.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Уместо разних спрејева против комараца, који вам могу надражити кожу, посадите неке корисне биљке у саксије и уживајте у бројним погодностима.

НЕВЕН

Цвет невена је лековит, битан је састојак чајних мешавина којима се отклањају тегобе у дигестивном тракту, те прочишћава крвне судове и релаксира их.

Невен је веома користан и леп цвет. Његов специфичан мирис се нимало не допада комарцима. Ко има башту са поврћем треба обилно да сеје невен, јер одбија и инсекте који нападају парадајз.

Невен, дакле, треба посадити међу редове парадајза за додатну заштиту.

ЛАВАНДА

Лаванда се може употребити на много начина и заслужује да нађе место у дворишту или на балкону. Мирис лаванде одбија напаснике, а када се осуши и стави у платнене врећице, тера и мољце.

Отарасите их се на отвореном
Ако планирате дружење на отвореном, можете запалити лагану ватру у старом роштиљу.У њу убаците мало жалфије или рузмарина. Мирис који ће се ширити након тога биће пријатан за ваш нос, али непријатан комарцима.

БОСИЉАК

Иако се листови босиљка најчешће користе за обогаћивање окуса јела, здравственим добробитима његове конзумације готово да и нема краја! Зелени листићи су природни антибиотик и делују на бактерије и гљивице, а уједно ревитализују кожу.

Босиљак је у нашем народу најпознатија биљка која одбија комарце. Користан је и као зачин, а његов мирис не воле ни муве. Изузетно лако успева у саксијама па их треба распоредити испред прозора, поред врата и на балкон.

НАНА

Нана или мента је такође користан савезник у бици против комараца. Мирис менте нервира и осе, мраве, муве…

Чај од нане пре спавања умирује организам и помаже да лакше заспите. Смањује главобољу и желудачне тегобе изазване стресом.

МАТИЧЊАК

Матичњак (мелиса) растерује разне бубе, па га треба посадити близу улазних врата. Проблем је уколико су врата на северној страни, јер матичњак воли сунце или полуосунчане делове, а уједно му је потребна влажна земља са добром дренажом. Такође, када се прими, матичњак брзо буја. Због тога, најбоље га је садити у саксијама и померати на жељено место.

Матичњак може увелико да утиче на квалитет нашег сна, па се зато често препоручује као природни лек за несаницу, као и за анксиозност, депресију и напетост.

ЖАЛФИЈА

Жалфија, кадуља или латински ‘Салвиа оффициналис’ (од речи салваре, што значи спасити или лечити) од памтивека се користи за лечење готово сваке болести. До открића антибиотика, чај од жалфије је коришћен код упала грла, ждрела, промуклости, упала унутрашњих органа…

Додатна је погодност што њен интезиван мирис смета комарцима.

РУЗМАРИН

Старо веровање да мирис рузмарина стимулише памћење доказали су научници Универзитета Синсинати. Рузмарин стимулише циркулацију и проток крви према мозгу те на тај начин побољшава концентрацију и лечи главобољу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas