Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети за чување РУЗМАРИНА у стану: Ово место је идеално, а ево колико треба да га заливате

Рузмарин је, пре свега, баштенска биљка и не прија му живот у затвореном простору. Небројени баштовани су покушали да га гаје у соби, али крај је обично тужан - сува, пожутела биљка

1698242444_shutterstock_2183938279.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, ако се потпуно посветите новој садници рузмарина, можда ћете баш ви успети да је одржите у животу, али је важно да избегнете четири ствари које "убијају" ову корисну биљку.

Први проблем се јавља кад уносите рузмарин из баште у собу. Не заборавите да је он уживао на директном и јаком сунчевом светлу између шест и осам сати. Кад га преместите у кућу, он постаје гладан сунца - ту обично има између четири и шест сати слабог или индиректног светла.

Зато је важно да биљку прво постепено померате у башти - на место са више сенке и то неколико недеља пре него што будете желели да га унесете у кућу. Промењени услови ће натерати лишће да ефикасније користе светлост и рузмарин ће лакше поднети мањак сунца у кући.

Кад га унесете, ставите га уз најбоље осветљен прозор. Ако ту нема барем шест до осам сати светла, морате набавити лампу за биљке.

Заливање је други уобичајен проблем - рузмарин често заливају превише, а понекад и премало. Важно је да дренажа буде изванредна, али немојте никад дозволити да се земља у потпуности осуши.

Како рузмарин не би напала буђ, немојте га држати у просторијама са више влаге, као што су кухиња и купатило. Идеално би било да обезбедите што јачу циркулацију ваздуха, мада никад нећете постићи проветравање као у природи. Понекад укључите и вентилатор.

Штеточине ће тешко уништити биљку уколико она није већ ослабила, али ако дође до неке заразе, употребите органске пестициде за собно биље. Лепо гајени рузмарин биће вам диван помоћник у свему - нези лица и косе, уређењу куће која ће вам дивно мирисати, као и у кухињи где је ова биљка драгоцен зачин.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas