Многима су познате Плаве зоне - делови света у којима људи живе најдуже, а становници тих крајева не само да су дуговјечни - већ и бистрих умова, витални и присебни до дубоке старости.

Постоји пет подручја на свету које је истраживач Ден Бутнер идентификовао као такозване ‘плаве зоне’.
‘Плава зона’ је израз који се односи на географске регије у којима су становници јако дуговечни, имају ниску стопу хроничних болести и живе дуже него било где другде на свету.
Истраживањем тих зона бавио се аутор Ден Бутнер који у својој књизи ‘Плаве зоне’ описао пет таквих подручја: Окинава (Јапан), Икариа (Грчка), Сардинија (Италија), Ницоја (Цоста Рица) и Лома Линда (Калифорнија).
Он је, гостујући у подкасту "Ливе Wелл Бе Wелл", истакао да на идиличном грчком острву Икарији, становници не само да су доброг здравља и често доживе дубоку старост, већ имају врло ниске стопе деменције.
‘Људи из Икарије живе у просеку осам година дуже од становника САД-а, углавном без икаквих знакова деменције', рекао је он.
Он тврди да на је на Икарији ‘пронашао све особе старије од 65 година и да их је само троје имало врло благе случајеве деменције’.
Исхрана
На свом блогу је написао да становници Икарије ‘једу најстрожу верзију медитеранске исхране на свету’ која се углавном ослања на воће, поврће, целовите житарице, махунарке, маслиновом уље и умереним количинама црвеног вина.
‘Једу мање меса и рибе и више зеленог поврћа. Редовно једу стотињак самониклих дивљих биљака и баштенских зелених култура попут , слачице цикорије, коморача и других биљака које се у САД-у често сматрају коровом. Ове дивље биљке садрже десет пута више антиоксиданса које чисте артерије него црно вино’, пише Ден.
Биљни чајеви
Такође, приметио је да становници овог острва обожавају две врсте пића која им помажу да остану бистрог ума до дубоке старости- биљне чајеве и кафу.
‘Свакодневно пију биљне чајеве. Праве их од биљака из својих башти, али и из дивљине. Праве их од биљака попут оригана, кадуље и рузмарина’, наводи.
Како делују ове биљке?
Оригано садржи снажне антиоксидансе и спојеве који смањују оксидативни стрес и упалу у мозгу, што може помоћи у очувању когнитивних функција и спречавању неуродегенеративних болести.
Рузмарин побољшава циркулацију и садржи спој карнозол који штити мождане ћелије од оштећења те побољшава памћење и концентрацију.
Кадуља је позната по свом позитивном утицају на неуротрансмитере попут ацетилколина, који има кључну улогу у памћењу и учењу, а користи се за подршку можданих функција и смањење ризика од деменције.