Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕКОВИТО

СИБИРСКИ ЛИМУН у саксији: Садржи СЕДАМ ПУТА већу дозу витамина Ц од обичног лимуна!

Ова биљка води порекло из централне Кине и Кореје, а већ вековима се култивише у Јапану.

1629272824_Depositphotos_441605948_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит
Oglas

Сибирски лимун, латински назив Poncirus trifoliata, из фамилије Citrus. Назив Сибирски лимун није добила по свом пореклу, већ по чинњеници да је веома отпорна на ниске температуре до чак -30 Ц. Самим тим њен узгој могућ је и у Србији. Неко је назива и тролисна наранџа, кинеска или јапанска наранџа итд.

Прочитајте још: Како да вам АМАРИЛИС цвета током целе зиме? Кључ је у времену садње (ФОТО)

Фото: Депозит

Да ли је јестив?

Bиљка помало опорог и киселкастог укуса. Садржи седам пута већу дозу витамина Ц од обичног лимуна. 

Његов лековити сок неутралише дејство слободних радикала и чини организам отпорнијим.

Лековита својства
Витамин Ц  чини сибирски лимун јако добрим антиоксидансом.  Подиже имунитет код деце и одраслих и снажан је борац када су у питању сезонске прехладе и вируси.Плод сибирског лимуна садржи флаваноиде, монотерпене (антиалергијско деловање), кумарине и још много тога.Садржи ретки витамин П који је у ствари једна врста биофлаваноида. Он позитивно утиче на јачање вена и капилара.

Њено декоративно стабло даје нам у јесен лековите плодове од којих се праве укусна мармелада, ликери и освежавајући сокови. Одличан је лек за подизање имунитета те га је пожељно додати и у чај у случају прехладе или грипа.

Садња

Гајење ове врсте биљке није захтевно, али тражи да будете стрпљиви, поготову ако почињемо од семена.

Лимуново семе мора се ослободити меснатог омотач. Затим га морамо држати у плитком суду и сушити га око 4 недеље у умерено топлој просторији.

Када семе положимо у земљу (комбинација тресета и песка) прекрићемо га слојем земље чија је дебљина до 1 цм. Морамо водити рачуна да земља не буде сува.

Прекријте суд стакленом плочом како би се одржала оптимална температура.

Након недељу дана никнуће мала биљка те померите мало заштиту у страну, а након две недеље у потпуности скините стакло. Са шест недеља биљке су спремне да свака добије своју саксију.

Фото: Депозит

Одржавање

Иако је сасвим у реду да остане украсна биљка, уколико желите да уживате у његовим изузетно здравим плодовима, неопходно је да га калемите. Такође, потребно је да га орежете у пролеће.

Воли редовно и умерено заливање и ђубриво за цитрусе. Уколико је зиму провео у затвореном простори, чим прилике дозволе, изнесите га на ваздух. 

Обожава туширање, па га почастите кад год можете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas