Лимун ујутру није увек добар избор, тврди познати српски лекар др Дејан Чубрило
Др Дејан Чубрило, професор медицинске физиологије и специјалиста медицине спорта, кортизол назива "хормоном живота" и објашњава колико нам је његов јутарњи скок важан и у којој мери је начин на који започињемо дан пресудан за његову регулацију.
На помен речи "кортизол", сви најпре помисле на "хормон стреса". Конотација је негативна, чак застрашујућа. Уврежено је мишљење да треба да га одржавамо на што нижим вредностима – што је потпуно супротно реалним потребама нашег организма. Да бисмо их задовољили, неопходно је да са буђењем нахранимо ћелије како бисмо добили енергију и одговарајућу количину поменутог хормона.
"Лично, зими дан започињем чајем од куркуме јер греје тело. Можете да ставите и пар капи лимуна – не цео, јер није добар за стомак. Комбинација вреле и мало хладне воде је прва хидрација која нам је потребна ујутру. Да ли ћете након тога ићи на туширање или ћете пре туширања доручковати, на вама је. Ако вам прија да доручкујете, ако вам није мрско ментално, доручкујте", започиње др Дејан Чубрило.
Даље објашњава да универзално правило у вези са врстом, количином и редоследом намирница које уносимо изјутра не постоји.
"Ја у току радне недеље немам емотивну снагу у желуцу да обрадим јак доручак. Узећу уместо тога шаку бадема. Некада се то у Далмацији звало маренда. На тај начин прекинуо сам пост, односно ноћно гладовање. Моје ћелије су нешто добиле и могу да стварају енергију. Затим, када прође сат времена, кажем себи: 'Појешћу сада једну урму и три чварка'. И, на пример, око десет сати бирам нешто конкретније."
Конкретан оброк за уплив енергије
На питање шта подразумева под "конкретним оброком", др Чубрило истиче да то може да буде било која храна коју имамо у фрижидеру.
"Често ми кажу: 'Докторе, немам времена да кувам'. Међутим, то може да буде и нешто од прекјуче, као што је парче меса са једном кашиком паленте, на пример."
И ту није, и не мора да буде, крај нашем доручку.
"Кроз сат или два, ја узмем, на пример, још петнаест бадема или зелену салату са пињолима. Ипак, неко ће рећи да ујутру жели јаја, а касније пињоле, а неко ће прво појести бадеме, урму, пињоле, па на крају јаја. Нема правила. Једино је важно да у једном оброку узмете барем мало хране, да вам пружи макар мали уплив енергије, на којој ћемо да ‘сурфујемо’. Храна диже кортизол, а кортизол нам треба ујутру", истиче доктор, а затим посебно упозорава:
"Не спуштајте га! Ко га ујутру спушта, тај енергије нема!"
После 18 часова кортизол је сувишан
Кортизол смо колоквијално назвали хормоном стреса, али др Чубрило наводи на који начин доприноси нашој функционалности у највећем делу дана.
"Он се лучи ујутру и траје до седамнаест или осамнаест часова. Ако га немамо довољно, онда нисмо продуктивни, односно функционални. Ми једемо и крећемо се да бисмо га ‘провоцирали’, а он нас штити од упала и одржава ниво шећера у крви. То је добро. Он мора да буде ту", наглашава.
А када не би требало?
"Од осамнаест часова до спавања. Тада не треба да га провоцирамо", истиче др Дејан Чубрило и за крај подсећа да ни кафа на празан стомак не прави велику штету као што мислимо, те да је важно да живимо и функционишемо према личним потребама – док смо умерени.
(Лепа & Срећна)
БОНУС ВИДЕО: